Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Koronavírus na Slovensku sa nepotvrdil ani u jedného z troch pacientov

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Premiér po pondelkovom zasadnutí krízového štábu na pôde rezortu zdravotníctva deklaroval, že Slovensko urobí viaceré preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Bratislava 28. januára (TASR) - Koronavírus nebol na Slovensku potvrdený u žiadnej osoby. Výsledky laboratórnych vyšetrení u troch osôb s podozrením na ochorenie boli negatívne. Povedal to predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) poverený riadením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

„Nový koronavírus 2019-nCoV nebol k 28. januáru potvrdený u žiadnej osoby na Slovensku. Výsledky laboratórnych vyšetrení u troch osôb s podozrením na ochorenie spôsobené novým koronavírusom boli negatívne," uviedol Pellegrini.

Hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová pripomína, že ochorenie sa prejavuje horúčkou, kašľom, dýchavičnosťou, ochorenie môže prerásť až do zápalu pľúc. "V prípade, že ste neboli v krajinách, kde sa nový koronavírus nachádza, respektíve ste neboli v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili, ide s veľkou pravdepodobnosťou o klasickú chrípku či prechladnutie, a preto netreba podliehať panike," podotkla Eliášová.

Telefonicky sa môžu občania obrátiť v prípade akýchkoľvek otázok na linku 0917 222 682. Rovnako môžu využiť emailovú komunikáciu na adrese novykoronavirus@uvzsr.sk. Linka začne fungovať v pondelok od 15.30 h.

Premiér po pondelkovom (27. 1.) zasadnutí krízového štábu na pôde rezortu zdravotníctva deklaroval, že Slovensko urobí viaceré preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Preverí sa pripravenosť na letiskách či na dvoch hraničných prechodoch, ale aj v nemocniciach. Verejnosť vyzval na očkovanie proti chrípke a nešírenie paniky. Odporúča tiež zvážiť cestovanie do zahraničia.

"V súvislosti s novým koronavírusom bude Úrad verejného zdravotníctva SR priebežne aktualizovať vydávané informácie a poskytovať ich odbornej i laickej verejnosti," uviedla Eliášová.

Testami vylúčili koronavírus u pacientky, ktorá prišla z Číny


Koronavírus u pacientky v Košiciach, ktorá prišla z Číny a objavili sa u nej virotické príznaky, vylúčili. TASR o tom informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Ivana Vaněková.

Spresnila, že mladú pacientku prijali na klinike infektológie a cestovnej medicíny 21. januára. „Uviedla, že bola v zahraničí v meste Wu-chan. Po celý čas bola v stabilizovanom stave, izolovaná a bol jej potvrdený vírus chrípky typu B, na ktorý bola liečená,“ spresnila Vaněková v tým, že vzhľadom na cestovateľskú anamnézu boli jej vzorky odoslané na vyšetrenie koronavírusu. „Testy tento vírus vylúčili. Jej klinické príznaky sú už negatívne, včera (27. 1.) bola prepustená do domácej liečby,“ dodala.

Ak sa človek vráti z cesty v postihnutej oblasti a nemá zdravotné ťažkosti, podľa jej slov nie je potrebné žiadne preventívne vyšetrenie. „Ak však zdravotné ťažkosti má, mal by ísť najskôr za svojím praktickým lekárom, ktorý posúdi zdravotný stav, a v prípade podozrenia pošle pacienta na infektologické pracovisko,“ pripomenula.