Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Letná škola chemikov na UPJŠ má podchytiť mladé talenty

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Pôvodne mala podujatie organizovať Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity Bratislava, v obavách z pandémie COVID-19 však organizáciu zrušila.

Košice 7. júna (TASR) – Študenti slovenských stredných škôl talentovaní na chémiu absolvujú počas tohto a budúceho týždňa v Košiciach Letnú školu chemikov. Prednášky a semináre vrátane laboratórnych cvičení sa uskutočňujú pod vedením vysokoškolských pedagógov. V poradí už 43. ročník podujatia sa do 17. júna koná na Ústave chemických vied Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

„Letná škola poskytuje talentovaným žiakom systematické nadstavbové vedomosti v jednotlivých oblastiach chémie a umožňuje im získať praktické zručnosti v laboratóriu, ktoré by inak nemali možnosť získať pri dnešnom vzdelávaní na stredných školách. Letná škola chemikov tak umožňuje podchytiť mladých talentovaných chemikov, rozvinúť ich talent, vedomosti a zručnosti v chémii," informoval o tom hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan.

Tradičné podujatie organizuje Slovenská komisia Chemickej olympiády (CHO) s príslušnou školou. Vybraných je 48 najúspešnejších riešiteľov krajských kôl CHO v kategóriách C a B, ktoré sú určené pre študentov škôl s nechemickým zameraním 1. a 2. ročníka, a štyria žiaci vybraní na reprezentáciu SR na Medzinárodnej chemickej olympiáde 2020.

„Práve vďaka Letnej škole chemikov máme na Slovensku dobre pripravených žiakov pre najvyššiu kategóriu CHO – kategóriu A, z ktorej sa vyberajú účastníci na Medzinárodnú chemickú olympiádu. Na nej dosahujú naši žiaci cenné úspechy – za posledné desaťročie získali 37 zo 40 možných medailí," uviedol Zavatčan.

Pôvodne mala podľa neho podujatie organizovať Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity Bratislava, v obavách z pandémie COVID-19 však organizáciu zrušila. Záštitu sa tak rozhodlo prevziať vedenie Ústavu chemických vied PF UPJŠ.

„Podporu talentovanej mládeže považujeme za dôležitú zložku činnosti našich pracovísk. Aj v tejto zložitej situácii sme sa rozhodli podporiť záujem o vedu a umožniť realizáciu tejto akcie. Zo svojich vlastných skúseností viem, že stretnutie s vysokoškolskými pedagógmi, ako aj s kvalitnou výskumnou infraštruktúrou je bonus, ktorý nie je úplne samozrejmý," uviedol dekan PF UPJŠ Roman Soták.