Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Začína sa rekonštrukcia Slaneckej cesty

Ilustračné foto. Foto: TASR Roman Hanc

Rekonštrukciu cesty privítala aj starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

Košice 1. októbra (TASR) – Práce na rekonštrukcii a modernizácii Slaneckej cesty v Košiciach, ktorá je najvyťaženejšou cestou II. triedy v Košickom kraji, sa začnú na budúci týždeň. Rozsiahly projekt za takmer 12 miliónov eur okrem samotnej výstavby štvorprúdovej komunikácie zahŕňa aj rekonštrukciu ôsmich križovatiek, modernizáciu autobusových zastávok či nové chodníky pre peších a cyklistov.

Obyvateľov sídliska Nad Jazerom ani motoristov nečakajú v nasledujúcich týždňoch výraznejšie dopravné obmedzenia, tie nastanú až v priebehu budúceho roka. Hlavné stavebné práce, ktoré budú mať okrem iného za následok aj presmerovanie dopravy z pravej strany Slaneckej cesty smerom do Krásnej na vnútrosídliskové komunikácie, by sa predbežne mali začať na jar budúceho roku. Informoval o tom v piatok magistrát mesta.

„Môžeme všetkých Košičanov ubezpečiť, že prvých takmer šesť mesiacov sa nemusia obávať žiadnych výluk, prípravné práce v tom zelenom páse, ktoré budeme realizovať, nesúvisia s obmedzovaním dopravy,“ uviedol pre novinárov primátor Jaroslav Polaček.

Rekonštrukciu označil za najvýznamnejší dopravný projekt v meste za posledné roky. Pripomenul tiež zložitý proces majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov, ktorý bol podmienkou na získanie stavebného povolenia a možnosti čerpania finančných zdrojov z eurofondov.



Dlho očakávaná modernizácia sa uskutoční z dôvodu zlepšenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Mesto na ňu získalo nenávratný finančný príspevok z eurofondového Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vo výške 95 percent oprávnených nákladov. Spolufinancovanie mesta vrátane dodatočných nákladov na preložky inžinierskych sietí by malo dokopy predstavovať sumu 950.000 eur. Projekt zrealizuje spoločnosť Doprastav, ktorá zvíťazila vo verejnom obstarávaní s cenou 11,9 milióna eur s DPH. Výsledná suma je o sedem miliónov menšia než predpokladaná hodnota zákazky. Vedenie mesta rokuje s predstaviteľmi vlády o možnosti použiť ušetrené peniaze na financovanie ďalších infraštruktúrnych projektov.

Celková dĺžka rekonštruovaných alebo zrenovovaných ciest na Slaneckej ceste a v jej okolí bude predstavovať 2275 metrov. Prvé autá by v tomto úseku mali jazdiť v auguste 2023. V rovnakom čase by mal byť hotový aj cyklochodník a zmodernizované zastávky MHD.

Na Slaneckú cestu sa v piatok prišla pozrieť aj ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

„Som rada, že vďaka takmer 17 miliónom eur z regionálneho programu IROP, ktorý riadi naše ministerstvo, sa najvyťaženejší úsek Slaneckej cesty zásadne zmodernizuje a ľuďom sa bude cestovať ľahšie, bezpečnejšie, bez zbytočného zdržania a stresov,“ povedala.

Ide podľa nej o ukážkový projekt integrovaných územných investícií. „Sú to vlastne tri samostatné projekty – cesta, zastávky, cyklochodník, ktoré sú financované z troch rôznych výziev programu IROP. Pre nové eurofondové obdobie sme zaviedli zmeny, že takéto projekty sa budú môcť financovať naraz z jedného balíka, čím sa značne zjednoduší a urýchli celý proces," dodala.

Rekonštrukciu cesty privítala aj starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová. „Chceme poprosiť každého o veľkú dávku trpezlivosti. Nasledujúce mesiace tu možno bude stavebná divočina, no na konci dňa nám to celé prinesie výsledok, ktorý bude stáť za to," konštatovala.