Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Košická a žilinská nemocnica zatiaľ operácie neodkladajú ani nerušia

Na archívnej snímke z 10. marca 2020 Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

UNLP v súčasnosti poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, bez obmedzení.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Košická univerzitná nemocnica aktuálne neodkladá operácie a zákroky pacientov. Na operácie objednáva pacientov aj žilinská fakultná nemocnica. Zdravotnú starostlivosť poskytujú bez obmedzení. Pre TASR to potvrdili hovorkyne oboch zariadení.

"Stále je čas na dohodu medzi vládou SR a Lekárskym odborovým združením tak, aby UNLP Košice nemusela pristúpiť k odkladu operácií a zákrokov. UNLP je nateraz pripravená poskytovať v plnom rozsahu akútnu zdravotnú starostlivosť na oboch urgentných príjmoch a tiež na oboch pôrodniciach," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice Monika Krišková.

V prípade odkladnej zdravotnej starostlivosti, na pracoviskách, kde je to komplikovanejšie, sa situácia v týchto dňoch podľa jej slov intenzívne rieši. "Ide najmä o Neurochirurgickú kliniku. O vzájomnej spolupráci aktívne komunikujeme s okolitými zdravotníckymi zariadeniami v Košiciach," doplnila.

UNLP v súčasnosti poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, bez obmedzení. "Pokiaľ by bolo nevyhnutné odložiť operácie, naši pacienti budú informovaní. Kontaktovať ich bude personál jednotlivých kliník a oddelení," ozrejmila Krišková.

Zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu poskytuje zatiaľ aj Žilinská fakultná nemocnica s poliklinikou. "Na termíny operácií objednávame podľa štandardných poradovníkov," priblížila jej hovorkyňa Lenka Záteková. Doplnila, že pokiaľ sa odborári s vládou nedohodnú a nemocnica bude nútená pristúpiť k avizovaným obmedzeniam, pacientov i verejnosť bude o všetkých konkrétnych krokoch vopred informovať.

"Naďalej robíme maximum, čo je v našich kompetenciách, denne komunikujeme s oddeleniami, rezortom zdravotníctva, koordinujeme aktuálny stav aj na úrovni kraja v spolupráci s okolitými nemocnicami. Momentálne považujeme za nevyhnutné riešiť situáciu priamo s lekármi na úrovni vlády a zabrániť vzniku krízového stavu," zhrnula Záteková.