Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Košický a Prešovský kraj pripravujú pre utečencov núdzové zariadenia

Na archívnej snímke predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka. Foto: TASR František Iván

Košický samosprávny kraj podľa predsedu Trnku pripravuje telocvične pri stredných školách, stredoškolské internáty, školu v prírode a turistické ubytovne.

Košice 24. februára (TASR) - Košický a Prešovský samosprávny kraj začali v súvislosti s ruským útokom na Ukrajine realizovať kroky zamerané na pomoc ukrajinským utečencom vrátane zabezpečenia núdzového ubytovania. Informovali o tom ich predsedovia na štvrtkovom rokovaní združenia samosprávnych krajov SK8.

Košický samosprávny kraj (KSK) podľa predsedu Rastislava Trnku pripravuje telocvične pri stredných školách, stredoškolské internáty, školu v prírode a turistické ubytovne, ktoré môžu slúžiť na núdzové prijatie obyvateľov z Ukrajiny. "Okamžite máme k dispozícii šesť ubytovní a disponujeme približne 60 telocvičňami a športovými halami. Celkovo vieme poskytnúť takmer 2000 lôžok. V súčasnosti tiež pracujeme na vytypovaní pozemkov, na ktorých môžu vzniknúť stanové mestečká, a to v okresoch, ktoré sú blízko hraníc s Ukrajinou. Sme pripravení poskytnúť humanitárnu pomoc obyvateľom, ktorí sú kvôli vojnovému konfliktu nútení opustiť svoje domovy na Ukrajine," povedal. KSK podľa jeho slov odsudzuje vojnový útok Ruska na Ukrajinu a vyjadruje podporu ukrajinským susedom,

Rovnako Prešovský samosprávny kraj (PSK) odsudzuje priamy vojenský útok Ruska na Ukrajinu. "Konflikt je nebezpečne blízko nás. Preto sme v prípade potreby pripravení podať pomocnú ruku ukrajinskému národu - či už ubytovacími kapacitami alebo poskytnutím stravy, pitného režimu, ako tomu bolo pri prijatí repatriantov v čase pandémie. Už dnes máme prichystaných takmer 2200 lôžok na našich internátoch a jednej škole v prírode, pričom takmer desať percent z tejto kapacity sme schopní poskytnúť okamžite bez toho, aby sa ovplyvnilo vyučovanie na školách," povedal predseda kraja Milan Majerský. Ukrajine vyjadril podporu a solidaritu.

Snahu pomôcť obyvateľom Ukrajiny postihnutým vojnou v rámci svojich možností deklarovali aj predsedovia ďalších samosprávnych krajov.