Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Spor Maňka vs. Kotleba: Došlo na vešteckú guľu, aj cenu soli

Na archívnej fotke z 20. decembra 2013 v Banskej Bystrici si prevzal novozvolený predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba (vľavo) funkciu od dosluhujúceho predsedu Vladimíra Maňku (vpravo). Foto: FOTO TASR/Dušan Hein

Bývalý predseda BBSK Vladimír Maňka sa k práci svojho nasledovníka Mariana Kotlebu dlho nevyjadroval. Keď napokon prehovoril pre Teraz.sk, rozbehla sa mediálna slovná prestrelka.

Bratislava 9. augusta (Teraz.sk) – Bývalý predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka (Smer-SD) sa k aktivitám svojho nasledovníka Mariana Kotlebu dlho nevyjadroval, podľa vlastných slov preto, aby to nevyzeralo, že sa revanšuje za volebnú porážku. Pre Teraz.sk však 19. júla napokon prehovoril a na mušku si zobral srdcovú záležitosť nového župana, projekt, ktorého cieľom je dať prácu dlhodobo nezamestnaným ľuďom.

"Na banskobystrickej správe ciest vytvoril pán Kotleba okolo šesťdesiat pracovných miest, kde pracujú aj Rómovia, aj ľudia, ktorí si nevedeli nájsť zamestnanie, na päť mesiacov. To znamená 25 ľudí na rok. Ale zoberie na to 400.000 eur odtiaľ, kde chýbajú. Týchto 400.000 eur bolo na platy tridsiatich troch odborníkov, ktorí chodili na strojoch, ktoré sú dnes odstavené a nepracujú," tvrdí Maňka.

"Som presvedčený, že tam do konca roka vznikne veľká strata a správa ciest môže mať problémy jednak zabezpečiť kvalitnú údržbu ciest, jednak niečo zrekonštruovať a okrem toho sa touto stratou pripraví o ďalšiu zamestnanosť," povedal 19. júla pre Teraz.sk Maňka. Celú župnú aktivitu považuje skôr za divadielko pre médiá, než reálny spôsob, ako znížiť nezamestnanosť.

Veštecká guľa

Reakcia Kotlebovho hovorcu Miroslava Beličku bola razantná. "Vedenie BBSK je rado, že takýmto spôsobom dokáže aspoň na šesť mesiacov v roku zabezpečiť dlhodobo nezamestnaným prácu, ktorá spočíva v čistení ciest v hornatých oblastiach, čo je priamou kompetenciou regionálnej samosprávy," vyhlásil Belička.

Maňkove vyjadrenia považuje za "demagogické" a "boľševické". "Pri tom uvádza, zrejme po zahľadení sa do vešteckej gule, že kapitálová spoločnosť skončí ku koncu roka v strate, a to polroka pred účtovnou uzávierkou," komentoval Maňkove vyjadrenia Belička.

Na snímke Marian Kotleba (ĽSNS). Vpravo je jeho spolupracovník a stranícky kolega Miroslav Belička.
Foto: TASR/Dušan Hein

"Tento istý geniálny európsky ekonóm uzavrel rok BBSK s pozitívnym výsledkom 8 miliónov eur, pričom neuhradené faktúry a záväzky za jeho funkčné obdobie boli 12 miliónov eur. Len na neuhradených faktúrach spoločností SAD Zvolen a SAD Lučenec vznikal za jeho vedenia zákonný denný úrok z omeškania 1773 eur, spolu skoro 500 tisíc eur," uviedol hovorca BBSK 28. júla.

Posypová soľ

Banskobystrická regionálna správa ciest a.s. (BBRSC) kúpila podľa Beličku posypovú soľ o 33 percent lacnejšie ako predchádzajúce vedenie podniku. Tým pádom ušetrila 462-tisíc eur, a to len za polovicu objemu na zimnú údržbu, pretože v druhom polroku ostala na skladoch z predchádzajúceho obdobia soľ, ktorá sa neminula z dôvodov výnimočne dobrých meteorologických podmienok.

"Tieto prostriedky pokryjú celý program zamestnanosti operačného programu letnej údržby, novinármi posmešne označovaný „Projekt krompáče a lopaty“, za čo sa vedenie BBSK vôbec nehanbí," uviedol 28. júla v reakcii na slová bývalého predsedu BBSK Vladimíra Maňku Belička.

Maňku nepresvedčil

Vladimír Maňka na tieto slová reagoval na portáli Bytricoviny.sk. „Hovorca BBSK sa čuduje, že som podľa neho z vešteckej gule odhadol stratu Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC), ktorá bude na konci roka. Na to, aby ekonóm vedel odhadnúť výsledok konca roka už v polroku nemusí mať vešteckú guľu,“ vyhlásil.

„V máji BBRSC zúčtovala zisk niekoľko sto tisíc eur, ktorý sme pripravili my ešte vlani. Keby sme to vtedy nezabezpečili, už dnes by BBRSC bola v strate niekoľko stotisíc eur. Takéto darčeky už v budúcich rokoch nebudú. Okrem toho nemožno večne len vyrezávať kríky okolo ciest, aj keď aj to treba. Je nutné opravovať cesty a cestné zariadenia, lebo sa to vypomstí. A tu už krompáče, lopaty a píly nepomôžu,“ povedal pre banskobystrický portál bývalý predseda BBSK.

„Pán Belička, nechali sme vám prebytok nie 8 miliónov, ale 9,1 milióna eur. Plus ak by ste vyhrali súd s Ministerstvom práce, všetky súdy v tejto kauze dovtedy sme vyhrali, spolu za cca 18 miliónov eur, tak máte ďalších 7 miliónov. Som zvedavý, ako to zvládnete, keď ste prepustili ešte aj tých, ktorí mali tento prípad na starosti. Pred mesiacom vám znova spadlo z neba, že nemusíte platiť takmer 1,3 milióna eur za kruhový objazd – tento prípad sme vám vyhrali my a dúfam, že to už nepokazíte,“ vypočítal Maňka.

Vyjadril sa aj k SAD – kám. „Spomínate straty SAD. Pamätáte sa, keď sme v decembrovom zastupiteľstve pripravili na schválenie splátku dlhu pre SAD z prebytku, ktorý sme vytvorili? Vtedy to nový predseda odmietol. Tak potom sa netreba čudovať, že vás dali na súd a hrozili okrem úrokov z omeškania aj vysoké penále,“ tvrdí Maňka.

„Som zvedavý, čo na konci roka poviete občanom, akú ste vy vytvorili v roku 2014 stratu a koľko ste nezaplatili SAD - kám. Budú to pekné milióny eur. My sme vám z eurofondov zabezpečili zdroje, aby ste tento problém mohli vyriešiť. Podľa mojich informácií ho však neriešite,“ dodal Vladimír Maňka.

A znova posypová soľ

„Žiadnu posypovú soľ som nikdy nekupoval. Podľa mojich informácií BBRSC soľ kupovala za cenu, ktorá bola jednou z najnižších na Slovensku. Kupovali ju podľa zákona formou súťaže, keď vypísali verejné obstarávanie vo verejnom vestníku, ktorý je dostupný všetkým subjektom na Slovensku i v zahraničí. Prihlásiť sa mohol ktokoľvek,“ povedal Maňka pre Bystricoviny.sk.

„Zo záujemcov, ktorí splnili súťažné podmienky vyhrala najnižšia ponuka. Teraz, po poslednej zime, v ktorej každý samosprávny kraj ušetril značné financie, lebo poriadna zima ani nebola, neviem, ako sa vyvíjajú ceny posypovej soli, ktorej je možno dnes prebytok. Chcem upozorniť hovorcu BBSK, že vždy taká slabá zima ako vlani nebude. Ani jar takmer bez výtlkov,“ zdôraznil.

„Okrem toho v zverejnenej časti zmluvy k nákupu posypovej soli na stránke BBRSC chýbajú posledné dve strany, ktoré sú podstatnou súčasťou zmluvy a zrejme tým dochádza k porušeniu zákona. Verejnosť sa takto nedozvie pravdu o cene dodávky, ani o tom, či k tejto cene treba ešte pripočítať dopravné náklady, ktoré ju môžu ovplyvniť a ovplyvniť aj pravdivosť slov pána Beličku,“ tvrdí Maňka.

Reakcia BBSK

„Posypovú soľ BBRSC nakúpila na Komoditnej burze Bratislava legálnym transparentným spôsobom, pričom tento spôsob eliminuje všetky korupčné možnosti a kartelové dohody, tak ako to býva pri verejnom obstarávaní,“ reagoval Kotlebov hovorca Miroslav Belička.

„Cena kótovaná na burze je najvyššou cenou na trhu, preto ak nejaká verejná správa alebo jej dcérske spoločnosti kúpia túto komoditu drahšie, budú musieť rozdiel medzi burzovou cenou a nákupom zdôvodňovať aj na daňovom úrade,“ upozornil Belička.

„Podľa vyjadrení bývalého predsedu BBSK Vladimíra Maňku bol tento obchod netransparentný, zverejnené však boli všetky dokumenty o tomto obchode zákonným spôsobom, pričom cena 71 eur + DPH je cenou s dovozom na miesto určenia s podmienkou preváženia dodávky,“ uviedol s tým, že preváženie sa za bývalého vedenia BBSK nerobilo.

„Ďalšou reakciou bývalého predsedu bolo, že nepozná cenu soli po slabej zime. Môžeme reagovať len tým, že v mesiaci júl firma blízka vládnej strane Smer-SD predala tú istú posypovú soľ s bodom mrznutia -6 °C Národnej diaľničnej spoločnosti za cenu 141 eur + DPH,“ tvrdí Belička.

„Takže pre osvetlenie bývalému predsedovi, NDS v mesiaci júl nakúpila tú istú komoditu ako BBRSC bezmála o sto percent drahšie. Táto zmluva je zverejnená v centrálnom registri zmlúv,“ upozorňuje hovorca BBSK.

“Pán bývalý predseda Maňka by sa so svojou vládnou stranou mali pozrieť ako sa varí a solí v kuchyni, ktorú ovládajú nominanti ich vládnej strany,“ dodal ironicky.