Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kotleba zavádza vo vlakoch hliadky, prvú viedol pištoľník Krupa

Marián Kotleba počas tlačovej konferencie vo Zvolene pred Železničnou stanicou v pondelok 11. apríla 2016. Foto: screenshot youtube

Ľudová strana Naše Slovensko chce zvýšiť bezpečnosť cestujúcich vo vlakoch zavedením hliadok zložených z členov a sympatizantov strany. Veliteľom hliadky má byť ozbrojený poslanec NR SR Peter Krupa.

Bratislava 12. apríla (Teraz.sk) - ĽSNS nasadí do troch vlakov svoje hliadky, ktoré budú pomáhať s ochranou cestujúcich. Oznámil to v pondelok (11.4.) pred Železničnou stanicou vo Zvolene líder strany Marián Kotleba. Ako dodal, strana reaguje na útok na dievča, ktorý sa odohral vo vlaku smerujúcom z Nových Zámkov do Zvolena siedmeho apríla.

„Zo strany železníc sme získali zoznam rizikových železničných spojov, ktoré si vyžadujú zvýšenú ochranu,“ uviedol Kotleba s tým, že ide o tri vlaky. Vlak z nových Zámkov do Zvolena, z Levíc do Zvolena a rýchlik smerujúci z Banskej Bystrice do Bratislavy.

„Na týchto troch vlakoch sa budeme snažiť pomocou členov a sympatizantov našej strany prispieť k zvýšeniu bezpečnosti cestujúcich,“ zdôraznil predseda ĽSNS, pričom začať mali už včerajším vlakom vypraveným o 15:18 hod. zo Zvolena.

Ich cieľom je, aby ministerstvo vnútra, resp. vedenie polície obnovilo policajné kontroly v rizikových železničných súpravách.

Prvá hliadka bola trojčlenná, jej veliteľom mal byť podľa Kotlebu poslanec NR SR Peter Krupa, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal vďaka tomu, že prišiel do parlamentu ozbrojený. „Členovia hliadok sú vycvičení na zvládanie stresových situácií, sú vycvičení na nejaké problémové situácie. Ak bude nutné, tak do príchodu polície v zmysle platnej legislatívy, páchateľa zadržia, aby ho mohli odovzdať príslušníkom policajného zboru,“ uzavrel Kotleba.

"Vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko nemôže robiť žiadnu činnosť iný subjekt bez dohody s našou spoločnosťou. Na bezpečnosť cestujúcich dohliada vlakový personál a aktívne spolupracujeme so Železničnou políciou," konštatovala pre televíziu Markíza sa Jana Morháčová zo Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar v reakcii na Kotlebove hliadky konštatoval, že pokiaľ si členovia hliadky zakúpia cestovný lístok, pôjdu vo vlaku ako cestujúci a neporušia zákon, polícia konať nemôže. Zároveň upozornil, že čo sa týka použitia zbrane, aj to jasne definuje zákon a akonáhle by členovia hliadky konali v rozpore so zákonom, polícia bude reagovať.

Na margo letákov o domobrane, ktoré hliadky rozdávajú vo vlakoch policajný prezident konštatoval, že polícia bude vo vzťahu k týmto písomnostiam konať, ak je ich obsah extrémistický. "Polícia to skúma," uviedol s tým, že takisto preveruje aj plagáty z Michalian, kvôli ktorým bol dnes Marián Kotleba vypočutý.

Zároveň konštatoval, že sa našiel ďalší politik, ktorý si myslí, že nahradí činnosť policajného zboru. "Vyzývam politikov, aby nenahrádzali činnosť štátnych orgánov, ktoré sú v ústave," povedal policajný prezident.