Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Kováč: Rokovali sme aj o konfederácii, mala však byť len dočasná

5. augusta 1930 sa narodil v Ľubiši pri Humennom exprezident SR (1993-1998) a ekonóm MICHAL KOVÁČ. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ak ide o českú stranu, tá mala plány na rozdelenie federácie pripravené oveľa skôr ako Slováci a v čase začiatku rokovaní už mali Česi za sebou aj prvé konkrétne kroky smerujúce k rozdeleniu.

Bratislava 27. decembra (TASR) – Slovenská delegácia mala pri rokovaniach o budúcom štátoprávnom usporiadaní Československa v roku 1992 pôvodne za cieľ dosiahnuť zmenu na konfederáciu, ktorá však mala byť len prechodným štádiom k vzniku dvoch samostatných štátov. Pre TASR to povedal prvý prezident novodobej Slovenskej republiky Michal Kováč.

"HZDS išlo do rokovaní naozaj s úprimnou snahou, že nechceme hneď vznik dvoch samostatných republík, ale konfederáciu, v ktorej bude možnosť pripravovať sa v neskoršom období na vznik samostatných štátov," povedal Kováč. Dlhodobou prioritou však podľa neho aj v prípade slovenskej delegácie bola samostatnosť.

"Aj keď HZDS nehovorilo o dvoch samostatných štátoch, v diskusiách v užšom kruhu sme o tom uvažovali. Že keď nebude možné dohodnúť sa na vzniku dvoch samostatných štátov, že sa dohodneme na konfederatívnom usporiadaní. A potom sa budeme pripravovať na ďalšie kroky k vzniku samostatných štátov," dodal Kováč.

Ak ide o českú stranu, tá mala plány na rozdelenie federácie pripravené oveľa skôr ako Slováci a v čase začiatku rokovaní už mali Česi za sebou aj prvé konkrétne kroky smerujúce k rozdeleniu, napríklad prípravu na tlač kolkov na bankovky.

"O tom, že česká strana pripravuje aj variant na rozdelenie, som nevedel. Dozvedel som sa to až neskôr. Ale aj tam boli rozumní politici, ktorí síce hovorili: Nechceme, ale možno sa budeme musieť rozdeliť. A situácia sa aj vyvinula tým smerom," uzavrel Kováč.