Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kovaľová: Deinštitucionalizácia DSS je nastavená zle

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kovaľová vyzvala politikov štátnej aj verejnej správy, aby s okamžitou platnosťou žiadali a nariadili nezávislý audit doterajšieho procesu deinštitucionalizácie.

Holíč/Osadné 31. decembra (TASR) – Deinštitucionalizácia domovov sociálnych služieb (DSS) v podobe, ako sa na Slovensku realizuje, je nastavená zle. Tragický požiar v DDS v Osadnom sa môže opakovať aj v ďalších pobytových zariadeniach sociálnych služieb (ZSS). V otvorenom liste na to upozornila prezidentka Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb (AOPSS) Mária Kovaľová.

Reaguje ním na tvrdenia komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzany Stavrovskej a nezávislej platformy SocioFórum o možných pochybeniach vedenia Centra sociálnych služieb (CSS) Zátišie v súvislosti s tragickým požiarom, ktoré kritizuje. Kompetentných vyzýva, aby nastavenie procesu deinštitucionalizácie DSS prehodnotili.

"Zastavenie humanizácie a estetizácie a účelová stigmatizácia takzvaných veľkokapacitných ZSS procesom deinštitucionalizácie spôsobili, že infraštruktúra služieb nedokáže zabezpečiť kvalitné sociálne služby a v niektorých prípadoch ohrozuje bezpečnosť prijímateľov sociálnych služieb, ako aj samotných pracovníkov,"
uviedla Kovaľová. Vyjadrenia komisárky a SocioFóra v súvislosti s tragickým požiarom v Osadnom považuje za vyvinenie sa zo spoluzodpovednosti za to, čo sa stalo a čo sa ešte môže v podobných pobytových ZSS stať.

Kovaľová vyzvala politikov štátnej aj verejnej správy, aby s okamžitou platnosťou žiadali a nariadili nezávislý audit doterajšieho procesu deinštitucionalizácie, ako aj nových projektov v tejto oblasti. Predstaviteľov SocioFóra a Úradu komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím, aby "prehodnotili svoje správanie sa k ľuďom, ktorí dennodenne pracujú a nesú na vlastných pleciach zodpovednosť za zlé politické rozhodnutia, nesystémové kroky a neprofesionálne nastavené zákony". V tejto súvislosti podotkla, že zosnulý riaditeľ DSS v Osadnom Ján Šrenkel projektu deinštitucionalizácie veril a snažil sa ho i v rámci možností napĺňať. Pripomenula tiež, že AOPSS opakovane kompetentných upozorňuje na nedostatok personálu v ZSS.

Úrad komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím krátko po tragickom požiari avizoval, že chce v DSS v Osadnom preskúmať dodržiavanie ochrany práv osôb so zdravotným postihnutím, či to, ako sa dodržala a zabezpečila protipožiarna ochrana. Nezávislá platforma SocioFórum zase požadovala okamžité uzatvorenie predmetného zariadenia, pričom argumentovala nevhodnými životnými podmienkami v ňom. Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ CSS Zátišie označil tieto vyjadrenia za nevhodné, DSS v Osadnom je podľa neho jedným z najpríkladnejších v kraji.

Požiar s tragickými následkami vypukol v DSS v Osadnom v noci 21. decembra, pričom život jedného klienta si vyžiadal priamo na mieste, ďalší traja prijímatelia sociálnych služieb podľahli na jeho následky v nemocnici.