Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Kovařík: Požiadal som o skončenie služobného pomeru

Na snímke prezident Policajného zboru Peter Kovařík počas tlačovej konferencie v Bratislave 31. augusta 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Dátum odchodu navrhol Kovařík k dohodou k 15. septembru.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Policajný prezident Peter Kovařík sa vzdáva svojej funkcie. Na ministerstvo vnútra už doručil žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru, ktorú podpísal v pondelok (30. 8.). Odísť chce k 15. septembru, po návšteve pápeža Františka na Slovensku. Odchádza do civilu. Oznámil to v utorok počas tlačovej konferencie.

„Rozhodol som sa tak preto, lebo som celú svoju profesionálnu kariéru a najmä posledný rok bojoval za to, aby som dvíhal dôveryhodnosť Policajného zboru," skonštatoval. Nevie si ďalej predstaviť svoju činnosť ako policajného prezidenta, ktorý je trestne stíhaný. „Bez ohľadu na to, aký mám na to trestné stíhanie názor, musím rešpektovať stav, ktorý aktuálne je, a ten je, že som obvinený," uviedol Kovařík.

Ako poznamenal, nevie si ani predstaviť, aký príklad by dával svojim kolegom, ak by pokračoval vo funkcii. Myslí si, že musí platiť jeden meter pre všetkých, a ak by rovnako rozhodoval o svojich podriadených, tak ten istý záver musí urobiť aj voči sebe. Odchod z funkcie navrhol dohodou k 15. septembru.



„Musíme ešte zvládnuť návštevu pápeža na Slovensku. Bude to priestor aj na doriešenie technicko-administratívnych záležitostí," spresnil. Túto dohodu musí podľa Kovaříka ešte podpisom potvrdiť druhá strana.

Kovařík chce po vzdaní sa funkcie policajného šéfa odísť z Policajného zboru do civilu. Vedením polície by po jeho odchode mala byť dočasne poverená súčasná prvá viceprezidentka Jana Maškarová. "Chcem si oddýchnuť, žiť normálny život a posunúť sa ďalej," vyhlásil s tým, že neodchádza z polície s "horkosťou".

Verí, že za jeho vedenia sa na polícii podarilo zaviesť systémové opatrenia a pripraviť reformy, ktoré treba dotiahnuť. Poďakoval sa členom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Tvrdí, že si Slovensko nepamätá toľko závažných káuz, ktoré boli v poslednom období riešené. "Ja týmto ľuďom dôverujem. Nevidel som doteraz nič, čo by ich spochybňovalo z pohľadu, že by mali niekoho ovplyvňovať," poznamenal.

Policajný prezident uviedol, že pociťoval isté tlaky na políciu a on bol akoby ich "katalyzátorom". Vnímal veľké napätie v politickom spektre, a to aj v prípade opozičných i koaličných strán. Deklaruje však, že u ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) mal plnú podporu.


Kovařík tvrdí, že si nevie predstaviť zotrvať vo funkcii policajného šéfa ako obvinený. "Som si vedomí zodpovednosti za svoje rozhodnutie, ktoré som urobil v čase, keď prebiehal zásah, a som pripravený brániť sa. Tak, ako je popísaný skutok, podľa mňa to nie je trestný čin," vyhlásil. Vedením polície by podľa Kovaříka po jeho odchode mala byť dočasne poverená súčasná prvá viceprezidentka Jana Maškarová.

Na snímke prezident Policajného zboru Peter Kovařík počas tlačovej konferencie v Bratislave 31. augusta 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila 26. augusta Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie trestnoprocesných úkonov s obvinenými osobami Matejom Z. a Petrom P. Kovařík obvinenie odmieta a podal voči nemu sťažnosť.

Aj na utorkovej tlačovej konferencii viackrát zopakoval, že podľa neho zásah policajnej inšpekcie nezmaril, ale zisťoval, či boli dodržané pravidlá. "Rozhodoval som sa tak, aby som zachoval zákonnosť," deklaroval.



Kovařík bol od septembra 2020 poverený dočasným riadením Policajného zboru. Koncom januára 2021 ho po výberovom konaní do funkcie prezidenta Policajného zboru vymenoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Profil odchádzajúceho policajného prezidenta Petra Kovaříka


Na snímke prezident Policajného zboru Peter Kovařík počas tlačovej konferencie v Bratislave 31. augusta 2021.
Foto: TASR – Martin Baumann

JUDr. Ing. Peter Kovařík (nar. 1967) študoval v rokoch 1985 – 1989 na Strojníckej fakulte na Vysokej škole dopravy a spojov v Žiline. Ďalej získal úplné vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v rokoch 2011 - 2017.

Vzdelanie si tiež dopĺňal na viacerých kurzoch a školách tak v zahraničí, ako aj na Slovensku, napríklad seminár Korupcia vo verejnej správe, ktorý organizovalo české ministerstvo vnútra spoločne s FBI (apríl 2006), Letná škola boja proti korupcii v rakúskom Altlenbachu (august 2007), nástroje a inštrumenty policajnej práce vo Veľkej Británii (február 2008) či seminár Agentúry Európskej únie pre odbornú prípravu v oblasti presadzovania práva (CEPOL) na tému podvody proti inštitúciám EÚ (október 2010).

Na viacerých seminároch a školeniach sa zúčastnil ako lektor. Vo februári 2020 tiež absolvoval Základný kurz manažérskych zručností, ktorý organizovalo Centrum vzdelávania a hodnotenia na Úrade vlády SR.

V auguste 1991 nastúpil Kovařík ako vyšetrovateľ na Okresnom úrade vyšetrovania v Banskej Bystrici. V marci 1993 prešiel na krajský úrad vyšetrovania Policajného zboru a od marca 1997 do septembra 2000 tam pôsobil ako riaditeľ odboru všeobecnej kriminality.

Pôsobil v odbore vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti a od januára 2004 sa stal zástupcom riaditeľa a súčasne tiež vedúcim oddelenia vyšetrovania na Úrade boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru (odbor boja proti korupcii Stred). Zodpovedný bol za odhaľovanie a vyšetrovanie trestných činov korupcie či závažnej ekonomickej kriminality.

Od októbra 2010 do mája 2012 bol riaditeľom Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru. V období január 2013 – marec 2017 pôsobil ako policajný pridelenec a prvý tajomník na Zastupiteľskom úrade SR vo Washingtone D. C. v USA.

Po návrate na Slovensko sa v júni 2017 stal riaditeľom odboru prevencie korupcie Kancelárie predsedu vlády SR na Úrade vlády SR. Od februára 2019 do augusta 2020 bol generálnym riaditeľom sekcie prevencie korupcie a krízového manažmentu a riaditeľom kancelárie Bezpečnostnej rady SR.

Kovařík bol tiež gestorom zavádzania národného protikorupčného systému, predsedom komisie na výber predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, venoval sa tiež prednáškovej činnosti pre Inštitút bankového vzdelávania.

Od 1. septembra 2020 bol poverený vedením Policajného zboru (PZ) ako prezident poverený výkonom dočasnej neobsadenej riadiacej funkcie. Dovtedajšiemu prezidentovi PZ Milanovi Lučanskému sa skončil mandát 31. augusta, keďže k tomuto dňu požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru so zdôvodnením, že nemal dôveru aktuálneho vedenia ministerstva vnútra a vedenie ministerstva zasa nemalo jeho dôveru.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vypísal koncom septembra 2020 výberové konanie na post prezidenta PZ. Kovaříka vymenoval za prezidenta Policajného zboru 28. januára 2021 - stal sa v poradí dvanástym prezidentom PZ v histórii samostatnej Slovenskej republiky.