Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

KOZ podporuje aktivity odborárov justície

Na snímke protest zamestnancov sudcov Krajského súdu v Bratislave k navrhovanej reforme súdnej mapy pred Ministerstvom spravodlivosti SR v Bratislave 13. októbra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Pripomienky Odborového zväzu justície v SR vzniesla KOZ aj v rámci medzirezortného pripomienkového konania.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR podporuje aktivity Odborového zväzu justície v SR v súvislosti s návrhom súdnej mapy. TASR o tom informovala hovorkyňa KOZ Martina Nemethová. Nová súdna mapa prináša podľa odborárov zatiaľ viac pochybností ako riešení stavu v justícii. Odborový zväz justície v SR vyhlásil pre zhoršujúcu sa životnú úroveň a sociálne istoty zamestnancov justície štrajkovú pohotovosť.

"Navrhovaná reforma a rušenie súdov v mnohých okresných a krajských mestách nebude mať dosah len na obyvateľov týchto miest a okolia ako účastníkov konania, ale aj na samotných zamestnancov týchto súdov, ktorí sa obávajú zvýšenej časovej a vzdialenostnej dostupnosti miesta výkonu svojej práce a s tým spojenými zvýšenými nákladmi, ale aj samotnej straty zamestnania," uviedla Nemethová.

Pripomienky Odborového zväzu justície v SR vzniesla KOZ aj v rámci medzirezortného pripomienkového konania. "Odborový zväz justície v SR organizuje počas týchto dní na podporu ním vznesených pripomienok podporné zhromaždenia. Zároveň Odborový zväz justície v SR vyhlásil pre zhoršujúcu sa životnú úroveň a sociálne istoty zamestnancov justície štrajkovú pohotovosť," doplnila hovorkyňa.

"Všetci zúčastnení na tejto štrajkovej pohotovosti, ako aj ostatných súvisiacich aktivitách s cieľom dosiahnuť takú reformu justície, ktorá nebude mať negatívne dosahy ako na občanov SR, ako účastníkov konania, tak aj na zamestnancov súdov, ale bude najmä o dostupnejšej spravodlivosti, majú moju osobnú podporu a solidárnu podporu ostatných odborových zväzov združených v KOZ SR," skonštatoval prezident KOZ Marián Magdoško.

Reforma súdnej mapy predpokladá reorganizáciu krajských a okresných súdov i vznik mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Počet obvodov okresných súdov sa má znížiť z 54 na 30. Tiež počíta so vznikom troch správnych súdov.