Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Konfederácia odborových zväzov listom vyzvala Z. Čaputovú

Na archívnej snímke predseda Konfederácie odborových zväzov Marián Magdoško. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zastávame názor, že zákon je protiústavný a spôsobí vážny zásah do princípu stability štátnej služby, uviedol Prezident KOZ Marián Magdoško.

Bratislava 20. januára (TASR) - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR listom vyzvala prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s prijatou novelou zákona o štátnej službe. TASR o tom informovala hovorkyňa KOZ Martina Nemethová.

Prezident KOZ Marián Magdoško v liste prezidentke pripomenul, že pri legislatívnom procese novelizáciu namietali a upozorňovali poslancov Národnej rady (NR) SR i ostatných ústavných činiteľov, že odvolávanie nadriadených v štátnej službe bez uvedenia dôvodov je v rozpore s Ústavou SR. Poukázal i na dôvody, pre ktoré hlava štátu novelu vetovala.

"Mechanizmy na skvalitňovanie a zefektívňovanie štátnej služby vrátane možnosti odvolávania vedúcich štátnych zamestnancov, ako je inštitút služobného hodnotenia či inštitút disciplinárnej zodpovednosti, totiž už v platnej právnej úprave existujú a je potrebné ich v praxi využívať," uviedol Magdoško.

Dodal, že KOZ sa v minulom roku obrátila na poslancov, ktorí podali návrh na ÚS na začatie konania o súlade ustanovení zákona s ústavou. "Zastávame názor, že zákon je protiústavný a spôsobí vážny zásah do princípu stability štátnej služby a jeho výsledkom môže byť výrazná politizácia štátnej služby, strata odbornosti, nezávislosti a v neposlednom rade zásah do právnej istoty osôb v štátnozamestnaneckom pomere," podčiarkol Magdoško.

Dôvod prijatia novely vidia odborári v politizácii štátnej služby. "Keďže dáva generálnemu tajomníkovi možnosť odvolať vedúceho zamestnanca bez uvedenia dôvodu, čo znamená, že odvolanie z funkcie bude možné aj bez akéhokoľvek racionálneho a objektívneho dôvodu," ozrejmil Magdoško s tým, že zmeny sa nedotknú len malej časti štátnych zamestnancov, ale širokého spektra vedúcich zamestnancov v priamej riadiacej línii generálneho tajomníka služobného úradu. Namieta stratu transparentnosti i možnú nestabilitu zamestnancov v štátnej správe.