Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Kozelová na mediálnom výbore: RTVS by mala využiť menšie produkcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Sama ako bývalá dramaturgička RTVS viem, aké nafúknuté vedia byť ich rozpočty, upozornila Monika Kozelová (OĽANO).

Bratislava 19. októbra (TASR) – Pri konsolidácii nákladov na výrobu RTVS je potrebné rozšíriť skupinu produkčných spoločností, s ktorými verejnoprávne médium spolupracuje. V nadväznosti na prerokovávaný bod o činnosti a hospodárení RTVS to na pondelkovom rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá uviedla členka výboru Monika Kozelová (OĽANO).

V diskusii povedala, že cestu vidí v obmedzení podielu, ktorý majú na externej výrobe veľké produkčné firmy. "Sama ako bývalá dramaturgička RTVS viem, aké nafúknuté vedia byť ich rozpočty," upozornila. Je presvedčená, že šancu by mali dostať viac nové, menšie produkčné spoločnosti. "Verím, že takto sa dopracujeme aj k lepším hospodárskym výsledkom a ostane nám viac peňazí, ktoré môžeme dať do výroby programov," uviedla.

Riaditeľ sekcie programových služieb RTVS Anton Šulík si myslí, že proces výroby a produkcie stransparentní fakt, že centrálny register námetov RTVS bude jediným portfóliom, prostredníctvom ktorého budú môcť externí i interní tvorcovia námetov vstúpiť do spolupráce s verejnoprávnym vysielateľom. "V rámci výziev na programové zámery RTVS budú stanovené alokácie, aby bolo jasné, koľko peňazí na to je," upozornil.

Deklaroval, že zámerom RTVS bude vyrábať čo najviac v internej réžii, poukázal však na to, že kapacity verejnoprávneho média nie sú také, aby si výrobu programov na 100 percent zabezpečilo samo s tým, že náklady budú nižšie ako pri externej výrobe.