Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kozelová:Zákon o ochrane zvierat prinesie pravidlá spolužitia s ľuďmi

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Monika Kozelová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pri tvorbe zákona vychádzali tvorcovia okrem aktuálnej situácie z materiálov Európskej únie a z rozboru podobných zákonov v iných krajinách, poznamenala Kozelová.

Bratislava 13. januára (TASR) - Zákon o ochrane zvierat, ktorý pripravuje poslankyňa Národnej rady SR Monika Kozelová (OĽANO), by mal priniesť jasné pravidlá pre spolužitie ľudí so zvieratami. Týkať by sa mal spoločenských i hospodárskych zvierat vrátane včiel, ktoré by mali mať v zákone samostatnú kapitolu. Pre TASR to uviedla Kozelová.

"Mal by nastaviť jasné vzťahy v chove, rozmnožovaní (s ohľadom na nepopulárne množiarne spoločenských zvierat), zaobchádzaní so zvieratami, prevoze živých zvierat až po humánne usmrtenie a zaobchádzanie s uhynutými zvieratami, a to s ohľadom na fakt, že zviera nie je vec, ale cítiaca bytosť s nervovou sústavou, takže cíti bolesť, radosť a smútok," priblížila Kozelová.

Dodala, že zatiaľ pracujú na dvoch častiach zákona týkajúcich sa prepravy zvierat a včiel. Keď budú obe kapitoly dokončené, otvoria tvorcovia zákona širšiu diskusiu, aby sa odstránili nedostatky ešte pred zverejnením, deklarovala poslankyňa.

Na archívnej snímke včelí plást počas stáčania medu.
Foto: TASR - Martin Baumann


Čiastočne by mal zákon podľa Kozelovej reflektovať potreby voľne žijúcich a exotických zvierat s výnimkou chovu v domácnostiach. Tie primárne ostávajú v jurisdikcii ministerstva životného prostredia, pripomenula.

Pri tvorbe zákona vychádzali tvorcovia okrem aktuálnej situácie z materiálov Európskej únie a z rozboru podobných zákonov v iných krajinách, poznamenala Kozelová. Najbližšie majú k Slovensku podľa nej asi dva zákony, a to český a rakúsky. "Zatiaľ čo český zákon zodpovedá zvyklostiam a mentalite ľudí žijúcich na Slovensku, ten z Rakúska nám imponuje svojou premyslenou prísnosťou a dbaním na prijateľné zaobchádzanie so zvieratami," povedala poslankyňa.