Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Kožu pred poškodením možno ochrániť vyhýbaním sa opaľovaniu i soláriám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Opálená pokožka je znakom poškodenia slnkom. Zdravé opálenie neexistuje.

Bratislava 17. mája (TASR) - Opálená pokožka je znakom poškodenia slnkom. Zdravé opálenie neexistuje. Upozornili na to odborníci z odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Kožu pred poškodením možno podľa nich ochrániť vyhýbaním sa opaľovaniu i soláriám.

"Vyhýbajte sa silnému priamemu slnečnému žiareniu, najmä v letných mesiacoch a medzi 11.00 až 15.00 h. Chráňte sa pred slnečným žiarením pomocou opakovaného nanášania krémov s ochranným faktorom proti UV žiareniu, prekrytím pokožky ľahkým priedušným oblečením, nosením pokrývky hlavy v exteriéri a slnečnými okuliarmi s UV ochranou," upozornili.

Odborníci apelujú tiež na pravidelnú kontrolu pokožky. "Počas samovyšetrenia si všímajte akékoľvek zmeny vzhľadu kože a znamienok - mali by ste si všímať tmavú a škvrnitú farbu, nepravidelný tvar, neohraničené okraje, veľkosť znamienok a v prípade takýchto zmien čím skôr navštíviť lekára," doplnili. Zdôraznili tiež význam kontroly u dermatológa aspoň raz ročne.

Na prirodzené doplnenie vitamínu D podľa ich slov stačí aj relatívne krátky pobyt na slnku. "Opatrnosť na slnku vás o vitamín D neukráti," podotkli. Ľuďom so svetlou pokožkou odporučili pobyt na slnku bez ochranných prostriedkov na desať až 20 minút pred 10.00 alebo po 16.00 h. Ľuďom so svetlohnedou a tmavšou pokožkou zase v čase pred 11.00 alebo po 15.00 h.