Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KP: V prípade nelegálnej migrácie nie je začaté trestné stíhanie

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) počas 122. rokovania vlády SR v Bratislave v stredu 30. novembra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerstvo vnútra SR sa voči iniciatíve dôrazne ohradzuje.

Bratislava 8. decembra (TASR) - V prípade preverovania riešenia nelegálnej migrácie nebolo doposiaľ začaté trestné stíhanie, ani nikoho neobvinili. Pre TASR to potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry (KP) v Trenčíne Marián Sipavý. Tá na pokyn generálneho prokurátora Maroša Žilinku preveruje v tejto súvislosti ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a policajného prezidenta Štefana Hamrana.

"KP v Trenčíne vykonáva preverovanie, a to v súvislosti so zabezpečovaním kontroly hraníc SR a ochrany SR pred nelegálnou migráciou osôb z tretích krajín," priblížil Sipavý. Doplnil, že prokurátor KP v súčasnej dobe zabezpečuje podklady od príslušných orgánov. "V súčasnej dobe sa prokuratúra k veci nebude bližšie vyjadrovať," dodal hovorca.

Žilinka dal ešte v novembri preveriť, či pri plnení úloh v súvislosti so zabezpečovaním kontroly hraníc SR a ochranou SR pred nelegálnou migráciou nedošlo k trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa alebo marenia úlohy verejným činiteľom.

Ministerstvo vnútra SR sa voči iniciatíve dôrazne ohradzuje. Označilo ju za snahu o prekrytie iných vážnych tém. Kroky, ktoré rezort vykonal, boli podľa neho v súlade ako s medzinárodným právom, tak aj v záujme Slovenska.

Policajný prezident Hamran vníma konanie prokuratúry ako účelové. Od trenčianskej krajskej prokuratúry dostal v rámci dožiadania viacero otázok. "Vnímam to ako absurdné," uviedol Hamran vo svojom stanovisku. Zopakoval potrebu riešenia migračnej krízy na vonkajších schengenských hraniciach. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková uviedla, že dané konanie nevedie Národná kriminálna agentúra.