Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Krajania kritizujú nastavenie podmienok i informovanosť o sčítaní

Na archívnej snímke oznam o sčítaní obyvateľov, domov a bytov na kontaktnom mieste. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Predseda SZSZ Vladimír Skalský uviedol, že podnety krajanov sa týkajú najmä nedostatočného oboznámenia s povinnosťou sčítať sa nielen v súčasnej krajine pobytu, ale aj na Slovensku.

Bratislava 13. mája (TASR) - Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) vyzvalo Štatistický úrad SR, aby riešil situáciu Slovákov v zahraničí, ktorí sa z rôznych dôvodov dosiaľ nesčítali a v rámci asistovaného sčítania sa zapojiť do cenzu nemôžu. Združenie vyčíta taktiež ŠÚ, že krajanské komunity nedostatočne informoval o povinnostiach a priebehu sčítania. Štatistici, naopak, tvrdia, že v rámci masívnej informačnej kampane využili všetky možnosti komunikačných kanálov, upozorňujú aj na spôsob zapojenia sa do asistovaného sčítania.

Predseda SZSZ Vladimír Skalský uviedol, že podnety krajanov sa týkajú najmä nedostatočného oboznámenia s povinnosťou sčítať sa nielen v súčasnej krajine pobytu, ale aj na Slovensku. „V tomto smere nás kontaktovali najmä Slováci zo Srbska a Česka, ktorí si neboli vedomí, že by sa mali sčítať aj na Slovensku. Mnohí si mysleli, že stačí, aby sa sčítali v krajine, v ktorej žijú,“ uviedol.

Hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder upozornila, že informáciu o cenze a povinnostiach z neho vyplývajúcich vymedzuje zákon prijatý v roku 2019. Nástojí na tom, že ŠÚ využil všetky možnosti a kapacity na potrebné informácie. „Osobitne pre Slovákov v zahraničí ŠÚ SR spolupracoval s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, takisto s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Informácie boli šírené prostredníctvom letákov, ale aj propagačného videa, využívali sa pritom aj nové médiá,“ uviedla Stauder. „Počas sčítania ŠÚ dostal početné maily na infolinku, kde sa Slováci žijúci v zahraničí pýtali, uisťovali, nechali si podrobnejšie vysvetľovať povinnosti a postupy pri sčítaní,“ oznámila.

Skalský si myslí, že nie je v poriadku, ak sú krajania, ktorí sa zabudli sčítať online v priebehu cenzu, nútení vycestovať na Slovensko, aby mohli využiť aspoň asistované sčítanie. Upozorňuje pritom na pretrvávajúcu hrozbu pandémie ochorenia COVID-19. „Takýmto ľuďom by sa malo umožniť sčítanie znovuotvorením elektronického systému alebo asistovaným sčítaním po telefóne, Skype, konferenčným hovorom, e-mailom alebo podobnou cestou,“ dodal.

Stauder v reakcii zdôraznila, že ŠÚ dôsledne analyzoval, aké elektronické formy na sčítanie použije. „Prvoradou zásadou je ochrana údajov obyvateľov, preto možnosti po telefóne, cez Skype, konferenčným hovorom či mailom boli zásadne vylúčené na účely sčítania,“ informovala.

Dodala, že obyvatelia SR v zahraničí, ktorí sa nesčítali elektronicky, sa do 13. júna môžu sčítať na ktoromkoľvek kontaktnom mieste v SR. „Výnimočne, ak sú digitálne vylúčení a nemajú možnosť byť v SR počas asistovaného sčítania, tak môžu urobiť pomocou blízkej osoby prítomnej v SR na kontaktnom mieste v ktorejkoľvek obci na Slovensku,“ dodala hovorkyňa SODB 2021.

Predstaviteľ krajanov spochybňuje princíp dvojitého sčítania v rámci cenzu v domovskej i súčasnej krajine pobytu. Naznačuje, že ak sa krajania zabudli sčítať v krajinách, kde žijú, môže to znamenať zhoršenie podmienok pre slovenské komunity vzhľadom na menšie zastúpenie podľa cenzu.

Stauder uvádza, že problematika koordinácie sa na úrovni EÚ rieši prostredníctvom Eurostatu.