Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Krajania v Maďarsku dostanú grant na kúpu kostola v Budapešti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Odkúpenie objektu bývalého kostola a jeho prevod do majetku CSSM schválil v polovici augusta maďarský kabinet.

Bratislava/Budapešť 9. septembra (TASR) – Projekt odkúpenia objektu bývalého evanjelického kostola na Rákocziho ulici v Budapešti, ktorý sa má stať kultúrnym centrom Slovákov v Maďarsku, by sa mal zrealizovať do konca októbra. TASR o tom informovala predsedníčka Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku (CSSM) Alžbeta Hollerová Račková.

Odkúpenie objektu bývalého kostola a jeho prevod do majetku CSSM schválil v polovici augusta maďarský kabinet. Podľa Hollerovej Račkovej vláda Viktora Orbána splnomocnila CSSM, aby vstúpila do rokovania so súčasným súkromným majiteľom, predávajúcim budovu. "Máme prisľúbenú dotáciu vo výške 765 miliónov forintov (približne 2,2 milióna eur). Dohoda znie, že ak vyrokujeme so súčasným vlastníkom nižšiu sumu, zvyšok si môžeme ponechať na pokrytie nákladov, ktoré súvisia s premenou a sfunkčnením objektu," dodala predsedníčka CSSM. Potvrdila aj to, že sa budú viesť rokovania na úrovni vlád oboch krajín, ktoré sa majú zaoberať opravou objektu.

Hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Tomaga pre TASR potvrdil, že slovenská strana je pripravená podieľať sa rekonštrukcii tohto objektu prostredníctvom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ). "V blízkej dobe by sa mali uskutočniť rokovania s maďarskou stranou o otázkach spojených s rekonštrukciou objektu a jej financovaním," dodal Tomaga.

Trojpodlažnú budovu s pivničnými priestormi a s rozlohou viac ako 2000 štvorcových metrov (m2) postavili v polovici 19. storočia Slováci v Budapešti. Bol to kostol cirkevného zboru, v ktorom slúžil básnik, historik, filológ a archeológ Ján Kollár. Kostol bol v 60. rokoch minulého storočia namiesto znárodnenia predaný, a preto sa v rámci reštitúcie k nemu Slováci nedostali. V rámci premeny na kultúrne centrum krajanov v Maďarsku plánuje CSSM vytvoriť v objekte výstavné priestory, knižnicu, divadelnú sálu, sklad, kancelárie, ale aj redakciu Ľudových novín.

Myšlienku odkúpenia objektu v prospech CSSM artikulovala maďarská vláda už v roku 2019, s krajanmi o téme hovoril aj predseda slovenskej vlády Igor Matovič (OĽANO) počas júnovej návštevy Budapešti.