Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Krajčí chodí na rokovania k nemocniciam na premiérovu žiadosť

Na archívnej snímke poslanec NRSR Marek Krajčí. Foto: TASR - Jaroslav Novák

O tom, že pri výbere nemocníc, ktoré sa postavia za peniaze z plánu obnovy, má slovo aj Krajčí, hovorila v nedávnom rozhovore pre Denník N Martina Antošová.

Bratislava 11. mája (TASR) - Exminister zdravotníctva a poslanec parlamentu Marek Krajčí poprel, že by bol poradcom ministra financií Igora Matoviča. Svoju účasť na rokovaniach o nemocniciach na úrade vlády vysvetlil žiadosťou premiéra Eduarda Hegera (všetci OĽANO). Zúčastňuje sa ich ako tímlíder OĽANO pre zdravotníctvo, ktorý napísal zdravotnícky program hnutia a pripravoval Plán obnovy a odolnosti.

"Rozhodnutie, ktoré nemocnice sa majú z plánu obnovy stavať, robí pán premiér na základe informácií, ktoré dostáva od Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, Zdravotníckej implementačnej agentúry a Národnej implementačnej a koordinačnej autority v prítomnosti ministra zdravotníctva," uviedol Krajčí pre TASR s tým, že to nikto nebrzdí.

Rezort pod Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO) podľa jeho podozrenia zámerne nepripravoval pre plán obnovy projekty pre koncové nemocnice, hoci súkromné nemocnice mali dostatočné informácie a pripravovali sa. "Svedčí o tom napríklad aj uznesenie Banskobystrického kraja v minulom roku v prospech stavby novej nemocnice Penty v Rimavskej Sobote," priblížil Krajčí.

Implementácia plánu obnovy na MZ podľa neho výrazne zaostávala napriek tomu, že rezort bol pôvodne jedným z najlepšie pripravených. Krajčí skonštatoval, že napriek veľkej strate času je postavenie nemocníc do konca roka 2026 reálne.

Súčasný šéf rezortu Lengvarský vylúčil, že by mal pokyny od investičnej skupiny Penta. Zdôraznil, že jeho šéfom je premiér a ten nemá s jeho prácou žiadny problém. Otázka výstavby nemocníc je podľa neho v riešení. "Verím tomu, že sa rádovo v dňoch až týždňoch blížime k definitívnemu riešeniu," dodal.

O tom, že pri výbere nemocníc, ktoré sa postavia za peniaze z plánu obnovy, má slovo aj Krajčí, hovorila v nedávnom rozhovore pre Denník N Martina Antošová, ktorá pripravuje výstavbu nemocnice v Martine. Podľa nej radí ministrovi financií a lídrovi OĽANO Igorovi Matovičovi. Ten Lengvarského kritizuje za plán obnovy a myslí si, že je zrelý na výmenu. Šéf rezortu potvrdil, že odchod nechystá.