Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kraje chcú kompetencie pri obstarávaní prímestskej autobusovej dopravy

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Aktuálna situácia v oblasti prímestskej autobusovej dopravy je z pohľadu samosprávnych krajov neudržateľná a doplácajú na ňu obyvatelia.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Samosprávne kraje žiadajú vytvorenie pracovnej skupiny na riešenie problémov vo verejnom obstarávaní prímestskej autobusovej dopravy. Po stretnutí predsedov vyšších územných celkov (VÚC) o tom vo štvrtok informoval predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič. Zdôraznil zároveň potrebu posilniť pri tendroch právomoci vyšších územných celkov.

"Aktuálna situácia v oblasti prímestskej autobusovej dopravy je z pohľadu samosprávnych krajov neudržateľná a doplácajú na ňu obyvatelia. Kraje sú objednávatelia služieb vo verejnom záujme a zodpovedajú za dostupnosť dopravy. Súčasne však nedisponujú dostatočnými oporami v legislatíve," uviedol Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), argumentujúc žiadosť o vytvorenie skupiny expertov, ktorá by mala prísť s legislatívnym riešením súčasného stavu.

V pracovnej skupine by mali byť zástupcovia SK 8, Ministerstva dopravy a výstavby SR a Úradu pre verejné obstarávanie.

Podľa Viskupiča je nevyhnutné posilnenie postavenia samosprávnych krajov v rámci verejného obstarávania, ako aj následnej účinnosti zmlúv tak, aby kraje dokázali efektívne zabezpečiť dostupnosť verejnej dopravy.

Viskupič takisto informoval, že nový termín Konferencie SK8 „20 rokov samosprávnych krajov“ zverejnia čoskoro. Podujatie sa malo konať vo štvrtok, vzhľadom na prijatie nových protipandemických opatrení bolo presunuté na neskôr.