Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kraje vyzývajú vládu, aby do príprav plánu obnovy zapojila aj regióny

Na archívnej snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Foto: TASR Pavol Zachar

Európsky plán obnovy koncentruje zdroje vo výške 750 miliárd eur nad rámec štandardného dlhodobého rozpočtu EÚ.

Bratislava 9. októbra (TASR) – Vláda SR by mala zapojiť regióny do príprav plánu obnovy Slovenska, cez ktorý budú financované kľúčové reformy na prekonanie následkov krízy po pandémii nového koronavírusu z európskych peňazí. Na takúto spoluprácu ju vyzývajú predsedovia samosprávnych krajov listom, ktorý inicioval šéf Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

"Reformy môžu byť úspešné, iba ak navrhnú perspektívne investície pre dlhodobý rozvoj s územným priemetom a súčasne na nich bude široký konsenzus. Ponúkame vláde SR územnú expertízu pri príprave praktických riešení najurgentnejších výziev Slovenska. Žiadame vládu, aby do boli reformných tímov prizvaní aj regionálni zástupcovia," vyhlásil Droba.

Európsky plán obnovy koncentruje zdroje vo výške 750 miliárd eur nad rámec štandardného dlhodobého rozpočtu EÚ. Najväčší podiel financií je sústredený v nástroji na obnovu a odolnosť, z ktorého budú pre Slovensko k dispozícii zdroje do výšky šiestich miliárd eur v grantoch. Podmienkou získania financií je predloženie plánu reforiem Európskej komisie (EK) a plnenie čiastkových cieľov, na ktorých sa SR s EK dohodne.

Predseda BSK opakovane urguje EK, aby členské štáty motivovala k vytvoreniu reformných plánov v súlade s princípom partnerstva. Zdôraznil, že regióny majú najlepšiu znalosť svojho územia, a preto vedia pomôcť navrhnúť reformy podľa reálnych potrieb. "Väčšina opatrení na obnovu po pandémii je navrhnutá pre členské štáty, zatiaľ čo mnohé kompetencie sú v našich rukách. Najdôležitejšie je pragmaticky zhodnotiť, čo sa dá stihnúť v rámci reformného procesu obnovy a aké projekty sa budú financovať cez eurofondy," poznamenal.

Dohodnúť sa je potrebné podľa neho aj na jednoduchých a flexibilných pravidlách, ktoré zabezpečia rýchly prístup k finančným prostriedkom pre všetky slovenské regióny tak, aby ich vedeli efektívne vyčerpať.

V súčasnosti sa Slovensko nachádza vo fáze prípravy plánu obnovy, ktorý čerpá z dokumentu Moderné a úspešné Slovensko. Definitívny plán obnovy musí byť predložený EK najneskôr do 30. apríla 2021, avšak najskôr až po schválení príslušnej legislatívy na európskej úrovni, čo by malo byť v januári 2021.