Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

V4 a Východné partnerstvo chcú užšie spolupracovať v oblasti mládeže

Z podpísania Memoranda o spolupráci v oblasti mládeže medzi ministerstvami krajín V4 a Východného partnerstva 22. júna 2015 v Bratislave. Na snímke piaty zľava minister školstva, vedy, výskumu a športu v Slovenskej republike Juraj Draxler a štvrtý zľava námestník Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy v Českej republiky Robert Plaga. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zástupcovia ministerstiev školstva z týchto krajín dnes v priestoroch historickej budovy Národnej rady SR podpísali Memorandum o spolupráci v oblasti mládeže.

Bratislava 22. júna (TASR) – Väčšie možnosti výmenných pobytov pre mladých ľudí má priniesť užšia spolupráca krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Východného partnerstva. Zástupcovia ministerstiev školstva z týchto krajín dnes v priestoroch historickej budovy Národnej rady SR podpísali Memorandum o spolupráci v oblasti mládeže.

"Ide o to, aby sme týmto memorandom dali jasný signál, že treba vedieť využívať naozaj všetky iniciatívy, ktoré sú k dispozícii, všetky nástroje na to, aby sa študenti jednotlivých krajín spoznávali a dôležité je, aby sme vedeli tieto nástroje dopĺňať," uviedol po podpise dokumentu slovenský minister školstva Juraj Draxler. Podľa jeho slov ide o vyvrcholenie niekoľkoročného procesu prehlbovania spolupráce medzi V4 a krajinami Východného partnerstva v tejto oblasti.

Mladí ľudia budú mať napríklad väčšie možnosti, ako vycestovať na výmenný pobyt do krajín, ktoré memorandum pokrýva, a podľa ministra budú mať väčšie možnosti spoznať kultúru týchto krajín. Draxler pripomenul, že ide iba o rámcovú dohodu, ktorá sa v najbližšom období rozpracuje na konkrétne kroky.

Memorandum dnes nepodpísal Azerbajdžan pre niekoľko výhrad k zneniu dokumentu. Plánuje však s ostatnými krajinami v oblasti mládeže spolupracovať.