Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Krajniak a Tomáš: Pravidlá komunikácie na internete treba upraviť

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR - Jaroslav Novák

V diskusii sa dotkli aj témy neschválenia návrhu poslancov SaS o partnerskom spolužití. Podľa Krajniaka je potrebné zjednodušiť život komukoľvek, kto žije v spoločnej domácnosti.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Pravidlá komunikácie na internete treba upraviť, ľudia v online priestore by mali diskutovať pod svojim menom. Zhodli sa na tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) a poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (nezaradený) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

"Také isté pravidlá, aké platia pre komunikáciu v reálnom svete, by mali platiť aj v digitálnom. Každý, kto diskutuje, by mal diskutovať pod svojim menom, vtedy by ste videli, koľko hrdinov spred klávesníc by zmizlo," skonštatoval Tomáš.

Komunikácia na internete je podľa neho príliš benevolentná. Krajniak s takýmto preventívnym opatrením do budúcna súhlasí. "Považujem za absolútne nevyhnutné, aby na fórach diskutovali ľudia, ktorí sa podpíšu," povedal.

Krajniak si vie predstaviť, že by v istých situáciách bolo možné odpočúvať telefón bez príkazu sudcu či prokurátora, ako tento týždeň navrhol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. "Potrebujem ale vidieť konkrétnu úpravu zákona," poznamenal. Tomáš s takouto zmenou nesúhlasí. "Je to iniciatíva Lipšica. On vždy príde s nejakou vecou, keď sa niečo stane, aby zneužil situáciu," uviedol.

V súvislosti s bezpečnostnou situáciou na Slovensku Krajniak vidí rezervy aj v technike. "Asi existujú na svete systémy, ktoré by mohli bezpečnostným zložkám rýchlejšie zmapovať takéto prejavy," uviedol na margo teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Krajina by sa tiež podľa neho v Európe nemala ospravedlňovať za teroristický útok. "Štát je obeťou, nie príčinou a vinníkom," vyhlásil. Podľa Tomáša tiež treba posilniť policajné odbory proti extrémizmu či terorizmu.

V diskusii sa dotkli aj témy neschválenia návrhu poslancov SaS o partnerskom spolužití. Podľa Krajniaka je potrebné zjednodušiť život komukoľvek, kto žije v spoločnej domácnosti. Podotkol, že aj manželia majú problém so vzájomným nazeraním do zdravotnej dokumentácie. Súhlasí, že treba komunitu LGBTI+ rešpektovať a vyjadriť jej podporu, "ale je to iné, ako presadzovať ideologické požiadavky LGBTI+ komunity, s tým naša strana nesúhlasí," dodal s tým, že Slovensko spĺňa všetky štandardy ľudských práv.

Tomáš reagoval, že návrh zákona mal vytvoriť priestor na diskusiu o praktických otázkach všetkých párov, nielen rovnakého pohlavia. Poukázal na to, že v dnešnej dobe je u mladých trendom nesobášiť sa, ale "žiť na hromádke". Krajniak sa obáva, že ak sa na Slovensku komunite LGBTI+ povolia registrované partnerstvá, Európska únia bude tlačiť aj na povolenie manželstiev či adopcií. Tomáš dodal, že s adopciami detí pármi rovnakého pohlavia nesúhlasí ani on. Obaja v súvislosti s témou ľudských práv ocenili iniciatívu ministra spravodlivosti Viliama Karasa.