Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Krajniak: Evidujeme mierny, ale trvalý pokles výskytu COVID-19 v ZSS

Na snímke sprava minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Milan Krajniak, riaditeľka Ružinovského domova seniorov Mária Mattovič Straková počas tlačovej konferencie v priestoroch Ružinovského domova seniorov na Sklenárovej ulici v Bratislave v utorok 23. februára 2021. Foto: TASR - Pavol Zachar

Minister vyzdvihol, že v prepočte na milión obyvateľov v porovnaní s relevantnými krajinami umiera na Slovensku na COVID-19 najmenej ľudí v ZSS.

Bratislava 23. februára (TASR) - Na Slovensku pozorujeme už niekoľko týždňov mierny, ale trvalý pokles počtu zariadení sociálnych služieb (ZSS) s výskytom zamestnancov či klientov chorých na COVID-19. Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Začiatkom februára evidovali 281 zariadení v krízovej situácii, momentálne ich je 257.



Minister informoval, že z 31.000 zamestnancov a klientov ZSS na celom Slovensku, ktorí sa chceli dať zaočkovať proti COVID-19, bolo doteraz vakcinovaných 11.428 z nich, teda 37 percent. Dúfa, že do polovice apríla bude zaočkovaný každý klient a zamestnanec zariadenia, ktorí o to prejavili záujem.



Do ZSS bolo podľa Krajniaka distribuovaných zhruba 11 miliónov ochranných rúšok, 374.000 ochranných oblekov, 278.000 respirátorov FFP2 či takmer 8000 ochranných štítov. "Preplácame vitamín D3, čo sa ukázalo ako veľmi vhodná prevencia, jednak voči ochoreniu COVID-19 a ak aj niekto ochorie, tak aj ako prevencia proti horšiemu priebehu," poznamenal minister. V teréne je 100 kyslíkových koncentrátorov a ďalších 100 sa ministerstvo snaží zabezpečiť. "Chceme tak čo najviac ochrániť klientov ZSS pred hospitalizáciou. Pomáhame tým aj nemocniciam," uviedol Krajniak. Deklaruje, že majú vypracovanú metodiku a online rokujú so všetkými zariadeniami, kde sa vyskytuje COVID-19. Zavádza sa aj takzvaný nemecký model, ktorý by mal predchádzať tomu, aby klienti s COVID-19 dostali zápal pľúc. Všetky osvedčené metódy zo zahraničia sa snaží rezort aplikovať aj na Slovensku.



"Pomoc, ktorá smerovala do ZSS, je na úrovni 46 miliónov eur. Pomoc bola najmä v materiálovej podobe, ale sú to aj finančné odmeny či preplácanie vitamínu D3 a ďalších vecí," poznamenal Krajniak. Vyzdvihol, že v prepočte na milión obyvateľov v porovnaní s relevantnými krajinami umiera na Slovensku na COVID-19 najmenej ľudí v ZSS. "Veľká vďaka patrí všetkým zamestnancom zariadení, ktorí sa napriek nízkemu finančnému ohodnoteniu správajú veľmi hrdinsky a obetavo," skonštatoval Krajniak.

Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren na tlačovej konferencii povedal, že vakcinácia klientov ZSS má zmysel a funguje. Dôkazom je podľa neho aj výskyt COVID-19 v dvoch ružinovských zariadeniach, v prvom, kde už boli zaočkovaní klienti prvou dávkou vakcíny a v druhom, kde zatiaľ zaočkovaní neboli. "Priebeh ochorenia COVID-19 medzi klientmi bol výrazne lepší v zariadení, kde boli klienti už zaočkovaní prvou dávkou vakcíny v porovnaní s druhým domovom seniorov, kde klienti zatiaľ zaočkovaní neboli," skonštatoval.