Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Krajniak: Mikulec sa stráca v tom, čo sa mu v rezorte deje

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Krajniak podotkol, že opäť sa objavujú prípady, keď sa hovorí o tých správnych a nesprávnych svedkoch.

Bratislava 6. júna (TASR) - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) sa stráca v tom, čo sa mu v rezorte deje. Nie je možné, aby jedni policajti zatýkali druhých a opačne, tak dobrý minister vnútra nekoná. Vyhlásil to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo. Odpovedal tak na otázku, či je Mikulec dobrým ministrom vnútra. Krajniak zároveň žiada dôsledné vyšetrovanie prípadov, aby sa veci "nezametali pod koberec". Nezaradený poslanec Erik Tomáš pôsobiaci v neparlamentnom Hlase-SD považuje za podozrivé, že riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Sz. zatkli po tom, ako sa zúčastnil na schôdzke v budove Slovenskej informačnej služby (SIS).

Krajniak podotkol, že opäť sa objavujú prípady, keď sa hovorí o tých správnych a nesprávnych svedkoch. "Nemôže to byť tak, že si zase budú v orgánoch činných v trestnom konaní rozhodovať, ktorý svedok je dobrý, ktorý je zlý. Keď na to pán Pčolinský upozornil, už je vo väzbe. Keď pán Kalavský, šéf operatívcov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), údajne vypovedal o týchto skutočnostiach, už na neho šiel návrh do väzby. Keď to inšpekcia vyšetruje, teraz zoberú pána Szabóa," skonštatoval. Tieto veci sa podľa neho nemajú zametať pod koberec. "Chceme, aby sa vyšetrili," dodal.

V zariadeniach sociálnych služieb sú podľa ministra zaočkovaní všetci, ktorí o to mali záujem. Klientov, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, je asi 10 až 20 percent. Medzi zamestnancami je skupina, ktorá sa ešte nedala zaočkovať, väčšia.

Pri ruskej vakcíne Sputnik V bolo podľa Krajniaka chybou, že sme ním neočkovali oveľa skôr, pretože v čase, keď prišla, bol nedostatok vakcín. "Nijako ma neprekvapuje, že keď si ľudia môžu vybrať, vyberú si Pfizer, ktorý má asi najlepšie meno," povedal. Dôchodcovia sa podľa Tomáša chcú očkovať Sputnikom V. Myslí si, že keď sa môžu v iných krajinách očkovať ruskou vakcínou aj ľudia nad 60 rokov, malo by sa to dať aj u nás.

Krajniak kritizoval, že si štátne orgány prehadzovali ako "horúci zemiak" rozhodnutie, kedy sa môže začať očkovať Sputnikom V. "Nikdy nesmie dôjsť k diskriminácii ľudí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, aj napríklad pri cestovaní," dodal Tomáš.

Krajniaka nezaujíma, ako si strana Za ľudí vyrieši svoj vnútorný konflikt. "Počkáme si, ako to dopadne. Podstatné pre mňa je, či táto vláda plní program," vyhlásil. Pokiaľ vláda plní program, je mu jedno, či bude predsedníčkou strany doterajšia šéfka Veronika Remišová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková alebo niekto iný. V súvislosti s požiadavkou skupiny okolo Kolíkovej o účasť na koaličných radách Krajniak povedal, že za posledný polrok boli na každej koaličnej rade Remišová aj Kolíková, či šéfka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Krajniak nevie, prečo by mali otvoriť koaličnú zmluvu a vytvoriť päťkoalíciu, hoci to nepovažuje za vylúčené.

Tomáš zároveň uviedol, že je za to, aby aj po júnovom sneme Hlasu-SD ostal v predsedníctve strany Peter Žiga, ktorý je obvinený za prečin podplácania.