Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Krajniak: Sme za zmenu pri moratóriu, no chceme o tom ešte diskutovať

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý upravuje aj zákon o volebnej kampani a ďalšie zákony, vypracoval rezort vnútra.

Bratislava 21. júla (TASR) - Hnutie Sme rodina podporuje zmenu súčasného stavu pri moratóriu na predvolebné prieskumy, nepovažuje ho za optimálny. Chce sa však o presnom nastavení rozprávať s koaličnými partnermi. Pred rokovaním vlády to povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Premiér Eduard Heger (OĽANO) povedal, že súčasná koalícia nikdy nebola za predlžovanie moratória.

"Myslím si, že tento bod ešte asi bude potrebovať trochu rokovania," vyhlásil Krajniak. S partnermi sa ešte chce Sme rodina rozprávať o presnom nastavení. "Či to má byť skrátenie na 48 hodín alebo iné, alebo úplné zrušenie moratória, o tom by sme sa ešte chceli rozprávať s koaličnými partnermi," povedal minister práce pred rokovaním vlády. Návrh, ktorý prišiel na stredajšie zasadnutie kabinetu, hovorí o skrátení moratória na 48 hodín pred voľbami.

Aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS) povedal, že sa na vláde ešte majú rozprávať o moratóriu. Vyjadrovať svoj osobný názor nechcel. "Počkajme si na tú diskusiu," povedal.

Návrh o skrátení moratória na prieskumy podporuje minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). "To, že niektorí politici, ktorým to vyhovovalo v minulom období, to chceli predĺžiť, samozrejme, dokazuje, aké majú demokratické zmýšľanie. Aj keď dnes sa bijú do hrude, akí sú najväčší demokrati, treba si pripomínať, čo dokázali robiť, keď vládli. Tento návrh je pre mňa dobrým návrhom a treba ho podporiť," skonštatoval pred novinármi.

Návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý upravuje aj zákon o volebnej kampani a ďalšie zákony, vypracoval rezort vnútra. Novela má okrem iného priniesť skrátenie volebného moratória na predvolebné prieskumy na 48 hodín pred dňom hlasovania. Podľa návrhu by teda mohli byť zverejňované aj tri dni pred voľbami.

V súčasnosti platí 14-dňové moratórium na prieskumy. Bývalá vláda sa ho snažila predĺžiť na 50 dní. V máji tohto roka Ústavný súd SR rozhodol, že zákaz zverejňovať volebné prieskumy 50 dní pred voľbami nie je v súlade s Ústavou SR.