Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Krajská prokuratúra Bratislava stiahla obžalobu na Gábora G.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zo strany vedenia Krajskej prokuratúry Bratislava došlo ku späťvzatiu obžaloby po tom, ako si preštudovali spisový materiál.

Bratislava 28. februára (TASR) – Krajská prokuratúra Bratislava vzala späť obžalobu na poslanca Národnej rady SR Gábora G., ktorý bol stíhaný pre ohrozenie bankového tajomstva Mariana K. Musia preveriť vierohodnosť svedkov aj v kontexte s listinnými dôkazmi. TASR o tom informoval prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Bratislava Matej Izakovič.

"Okresný súd Bratislava I teraz vydá v zmysle Trestného poriadku uznesenie, ktorým zoberie na vedomie späťvzatie podanej obžaloby," vysvetlil hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak. Po podaní obžaloby zo strany krajskej prokuratúry bola totižto vec už 13. februára náhodným výberom pridelená zákonnému sudcovi.

Zo strany vedenia Krajskej prokuratúry Bratislava došlo ku späťvzatiu obžaloby podľa Izakoviča po tom, ako si preštudovali spisový materiál. Z neho vyplynulo, že bude potrebné „opätovne preskúmať vierohodnosť jednotlivých svedkov, a to aj v kontexte s už zabezpečenými listinnými dôkazmi, prípadne aj s ďalšími, dodatočne zabezpečenými dôkazmi.“

„Napriek tejto skutočnosti nie je možné vylúčiť aj také skutkové a právne zistenia, ktoré budú opätovne viesť k podaniu obžaloby na obvineného Gábora G.,“ zhrnula prokuratúra.

V roku 2016 bola na návrh obžalovaného Mariana K. predvolaná na policajný výsluch bývalá novinárka Martina Ruttkayová. Tá podľa Gábora G. informovala vyšetrovateľa o tom, že jej poslanec dodal policajné dokumenty o bankových prevodoch Mariana K.

Z komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema vyplýva, že Ruttkayová mala s Marianom K. komunikovať a zháňať od neho svoju svedeckú výpoveď. Exsiskárovi Petrovi Tóthovi mal Marian K. zase napísať o obavách, že Ruttkayová povie polícii, že bola na výpoveď proti Gáborovi G. nahovorená. Autenticitu komunikácie potvrdil neprávoplatným rozsudkom Špecializovaný trestný súd (ŠTS).

Marian K. bol senátom ŠTS vo štvrtok (27. 2.) neprávoplatne odsúdený za falšovanie zmeniek na 19-ročný trest odňatia slobody. Obžalovaný je aj z vraždy novinára Jána Kuciaka.