Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Krajskí prokurátori kritizujú vyjadrenia politikov voči Žilinkovi

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Martin Baumann

Inštitút paragrafu 363 Trestného poriadku považujú za účinný prostriedok zabezpečenia práv fyzických a právnických osôb v trestnom konaní a dodržiavania zákonnosti v prípravnom konaní.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Krajskí prokurátori považujú za absolútne nevhodné, aby sa politici verejne vyjadrovali dehonestujúcim a urážlivým spôsobom na adresu generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, z dôvodu nesúhlasu s jeho konaním a rozhodovaním. Paragraf 363 Trestného poriadku považujú za účinný prostriedok zabezpečenia práv fyzických a právnických osôb v trestnom konaní a dodržiavania zákonnosti v prípravnom konaní. Krajskí prokurátori to uviedli v spoločnom vyhlásení.

"My, krajskí prokurátori všetkých krajských prokuratúr, považujeme za absolútne nevhodné, aby sa politici, najmä poslanci NR SR, verejne v mediálnom priestore vyjadrovali dehonestujúcim a urážlivým spôsobom na adresu ústavného činiteľa generálneho prokurátora SR, z dôvodu nesúhlasu s jeho konaním a rozhodovaním," zdôraznili vo vyhlásení.

Politické komentovanie rozhodnutí generálneho prokurátora bez znalosti vyšetrovacieho spisu, len na základe mediálnych informácií považujú za zavádzajúce a neobjektívne. "Tieto komentáre vzbudzujú negatívne nálady v spoločnosti, podnecujú k vulgárnym útokom na osobu generálneho prokurátora, znevažujú prokuratúru a vyvolávajú nedôveru k orgánu činnému v trestnom konaní," podotkli. Ani politici by nemali podľa krajských prokurátorov zabúdať na základné pravidlá úcty a slušnosti v komunikácii na verejnosti.

Inštitút paragrafu 363 Trestného poriadku považujú za účinný prostriedok zabezpečenia práv fyzických a právnických osôb v trestnom konaní a dodržiavania zákonnosti v prípravnom konaní. "Generálny prokurátor je povinný ho využívať s cieľom zabezpečenia dodržiavania základných zásad trestného konania, najmä zásady stíhania len zo zákonných dôvodov a spôsobom, ktorý ustanovuje zákon," dodali.