Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Krajský súd Trnava potvrdil rozsudok Čistý deň vs. Natália Blahová

Na snímke Natália Blahová. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Žaloba neziskovej organizácie nadväzovala na široko medializovanú kauzu galantského resocializačného zariadenia, na problémy ktorého Blahová upozornila pred viac ako šiestimi rokmi.

Trnava 22. decembra (TASR) – Krajský súd (KS) v Trnave potvrdil v stredu (21. 12.) predchádzajúci rozsudok trnavského okresného súdu (OS), ktorý zamietol žalobu neziskovej organizácie Čistý deň so sídlom v Galante voči bývalej poslankyni Národnej rady SR Natálii Blahovej. Potvrdila to pre TASR hovorkyňa KS Jana Kondákorová.

Čistý deň Blahovú žaloval za poškodenie dobrého mena, žiadal ospravedlnenie vo všetkých relevantných médiách a finančnú kompenzáciu vo výške 60.000 eur.

Okresný súd v Trnave zamietol žalobu už vlani v máji. Žalobca napadol spolu 105 výrokov, ktoré Blahová uviedla na adresu neziskovej organizácie. Po stredajšom pojednávaní na sociálnej sieti exposlankyňa informovala, že KS konštatoval, že "výroky žalovanej nemožno v žiadnom smere hodnotiť ako osobné útoky s cieľom difamácie žalobcu. Súd konštatuje, že výroky uvedené žalovanou v prípade skutkových tvrdení boli preukázané ako pravdivé, alebo z podstatnej časti pravdivé a v prípade hodnotiacich úsudkov mali potrebný skutkový základ".

Žaloba neziskovej organizácie nadväzovala na široko medializovanú kauzu galantského resocializačného zariadenia, na problémy ktorého Blahová upozornila pred viac ako šiestimi rokmi. Po prešetrení situácie postupne prišlo zariadenie o akreditáciu, konal sa súd s dvoma bývalými zamestnancami pre sexuálny styk s maloletými chovankyňami a Čistý deň prišiel o strechu nad hlavou. Jednu z budov, ktoré využíval, vrátil Trnavskému samosprávnemu kraju (TTSK) na vyžiadanie v krátkom čase, o druhú budovu sa TTSK súdil.