Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Krajský súd v Prešove podporuje zámer špecializácie súdov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hlavnými cieľmi reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Krajský súd (KS) v Prešove vníma a akceptuje spoločenskú požiadavku na systémovú zmenu fungovania súdnictva a podporuje zámer špecializácie súdov. TASR to uviedla hovorkyňa KS v Prešove Ivana Petrufová v reakcii na návrh reformy súdnej mapy.

„K danej téme prebieha odborná diskusia interným postupom na úrovni vedení jednotlivých súdov, orgánov súdnej moci, stavovských organizácii i samotných sudcov,“ doplnila hovorkyňa. Bližšie stanovisko poskytne KS v Prešove podľa jej slov až po ustálení odborných pripomienok k reformnému materiálu. „Aktuálne je predmetom širokej odbornej diskusie a z tohto dôvodu je v tomto štádiu zodpovedanie akýchkoľvek otázok z pohľadu verejnosti predčasné,“ spresnila Petrufová.

Hlavnými cieľmi reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Reforma počíta aj s reorganizáciou súdov, dotknúť sa má najmä súdov prvého i druhého stupňa. Zo všeobecného súdnictva sa má tiež vyčleniť správna agenda. Reformné kroky by podľa ministerky spravodlivosti a autorky navrhovanej reformy Márie Kolíkovej (Za ľudí) mali viesť aj k zníženiu korupčných väzieb v súdnictve.