Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kráľovskú minulosť Bratislavy pripomenie aj korunovačný sprievod

Z obradu korunovácie Alžbety Kristíny v kostole najsvätejšieho Spasiteľa (jezuitský kostol) počas podujatia Korunovačné slávnosti 2017, 24. júna 2017 v Bratislave, archívne foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Sprievod tohtoročných Bratislavských korunovačných dní bude na počesť kráľa Mateja.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Slávnu kráľovskú minulosť Bratislavy pripomínajú od piatka (14. 8.) korunovačné dni. Vrcholom podujatia bude nedeľný korunovačný sprievod od 14.00 h, ktorý povedie z Bratislavského hradu cez Palisády, Zámockú, Kapucínsku, Michalskú, Ventúrsku, Panskú, Rybiu bránu až na Hlavné námestie. O 16.00 h vystavia korunovačné insígnie v korunovačnom foto-video pointe v Michalskej veži.

Sprievod tohtoročných Bratislavských korunovačných dní bude na počesť kráľa Mateja. Najmä je však oslavou trojnárodnej Bratislavy vo vtedajšom Uhorsku a sprostredkuje Bratislavčanom, domácim a zahraničným návštevníkom veľkoleposť a atmosféru korunovácií.



"V rámci otvorenia mestských hradieb bude pre návštevníkov opäť prístupná aj expozícia portrétov desiatich uhorských kráľov, jednej kráľovnej a siedmich kráľovských manželiek korunovaných v Bratislave v rokoch 1563 až 1830," informoval o tom TASR Maroš Plitko z Bratislavskej organizácie cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board. Hradby sú otvorené každý deň od 10.00 h do 20.00 h. Vstupy na hradby sú z Rudnayovho námestia, Prepoštskej, Židovskej a Kapitulskej ulice.

Počas Bratislavských korunovačných dní sa mohla aj v nedeľu verejnosť zúčastniť na tematických prehliadkach na tému korunovácií. Trasy prehliadok previedli návštevníkov najvýznamnejšími miestami spojenými s ceremoniálom korunovácií uhorských panovníkov a ich manželiek.

Prvým korunovaným panovníkom bol Maximilián z rodu Habsburgovcov a slávna korunovačná éra Bratislavy sa končila korunováciou Ferdinanda V. Jedinou v Bratislave korunovanou vládnucou kráľovnou bola Mária Terézia, ktorá slávnostne prijala titul a korunu 25. júna 1741.