Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Kramara: Treba sa spojiť a pomôcť si, aby sa návšteva pápeža podarila

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Na programe počas septembrovej návštevy pápeža Františka a stretnutí s ním sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní. Kramara potvrdil, že ide o podmienku zo strany štátu.

Bratislava 23. júla (TASR) - Všetci by boli radšej, keby mohol na septembrové stretnutie s pápežom Františkom prísť každý, ale sme v situácii pandémie a musíme to brať do úvahy. Pre TASR to uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara. Poukázal, že aj preto Svätý Otec necestuje tak ako zvyčajne napríklad do desiatich krajín za rok, ale v roku 2021 bol iba v Iraku, a toto je jeho druhá cesta. Tvrdí, že je to vzácne a výnimočné, že ide na Slovensko, a preto sa treba teraz spojiť a pomôcť si navzájom, aby sa návšteva pápeža dobre podarila a priniesla povzbudenie čím viac ľuďom.

Na programe počas septembrovej návštevy pápeža Františka a stretnutí s ním sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní. Kramara potvrdil, že ide o podmienku zo strany štátu. "My sme od začiatku naliehali, aby sa umožnila čo najväčšia účasť ľudí, keďže súčasne platné obmedzenia by znamenali maximálne 1000 účastníkov, čo je pri takomto type podujatia nepredstaviteľné. Isteže sa uvažovalo aj nad mnohými ďalšími alternatívami," povedal Kramara. Potvrdil, že im bolo komunikované, že ak sa počet účastníkov nemá radikálne obmedzovať, tak sa musí stanoviť podmienka plnej zaočkovanosti.

"Všetky ostatné zvažované kombinácie sa po konkrétnom (a naozaj veľmi dlhom a podrobnom) vyhodnocovaní ukázali ako technicky neuskutočniteľné. Ak teda chceme reálne umožniť čo najväčší počet účastníkov, tak jednoducho niet v daných okolnostiach inej cesty, ako sa podrobiť tejto stanovenej podmienke," uviedol hovorca KBS. Zároveň dodal, že budú musieť veľa komunikovať, aby to ľudia správne pochopili a v dobrom prijali.

Na archívnej snímke hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara
Foto: TASR - Vladimír Miček


Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová pre TASR uviedla, že očkovanie bude vstupom na stretnutie so Svätým Otcom aj z toho dôvodu, aby sa čo najviac ľudí mohlo na tejto udalosti zúčastniť. "Všetky inštrukcie vrátane špecifických otázok budú v komplexnej podobe zverejnené v dostatočnom predstihu, aby sa účastníci podujatia mohli s nimi podrobne oboznámiť," doplnila.

Za plne zaočkovanú osobu sa podľa slov Eliášovej považuje osoba najmenej 14 dní po aplikácii druhej dávky či osoba najmenej 21 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky. Rovnako ide aj o osobu najmenej 14 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19, ak bola prvá dávka očkovania proti ochoreniu COVID-19 podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.

Pápež František na septembrovej (12. - 15. 9.) návšteve Slovenska navštívi Bratislavu, Košice, Prešov a Šaštín. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca. Vyplýva to z programu návštevy.