Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Kremeľ odsúdil streľbu na R. Fica a zaželal mu skoré uzdravenie

Na snímke policajná páska na Námestí baníkov v Handlovej po streľbe na premiéra Roberta Fica v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil útok na slovenského premiéra ešte v stredu a počas príprav na cestu do Číny pristúpil k zriedkavému kroku, keď zaslal telegram prezidentke Zuzane Čaputovej.

Moskva 16. mája (TASR) - Kremeľ vo štvrtok odsúdil atentát na slovenského premiéra Roberta Fica ako absolútne neprijateľný a zaželal mu skoré uzdravenie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Prirodzene tento útok najdôraznejšie odsudzujeme," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruský denník Izvestija. "Považujeme ho za absolútne neprijateľný. Je to obrovská tragédia. Dúfame, že sa z toho pán Fico dostane a čo najskôr sa zotaví. Želáme mu skoré uzdravenie," dodal Peskov.

Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil útok na slovenského premiéra ešte v stredu a počas príprav na cestu do Číny pristúpil k zriedkavému kroku, keď zaslal telegram slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej.

"S rozhorčením som sa dozvedel o atentáte na život predsedu slovenskej vlády Roberta Fica. Tento ohavný zločin nemožno nijako ospravedlniť," uviedol Putin. "Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú situáciu," dodal šéf Kremľa.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Premiér utrpel po niekoľkých strelných poraneniach vážnu polytraumu a vrtuľníkom ho previezli do nemocnice v Banskej Bystrici. Páchateľom bol 71-ročný muž z Levíc. Hneď po útoku ho zadržali, vystrelil päť výstrelov. Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka išlo o jasne politicky motivovaný čin.

Útok na premiéra odsúdili vrcholní predstavitelia Slovenska, politici naprieč politickým spektrom i mnohí svetoví predstavitelia.