Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Kremský navrhuje, aby mohli právne služby robiť aj právni poradcovia

Na archívnej snímke Peter Kremský (OĽaNO). Foto: TASR - Michal Svítok

Právni poradcovia by sa podľa návrhu nezdružovali v profesnej komore a výkon tejto živnosti by sa nereguloval.

Bratislava 17. januára (TASR) - Právne služby by mohli po novom poskytovať aj tzv. právni poradcovia. Nový typ viazanej živnosti - právne poradenstvo - by sa mohol zaviesť vďaka novele živnostenského zákona, ktorou by sa zmenil aj zákon o advokácii. Návrh novely predložil poslanec Národnej rady (NR) SR a šéf hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO). Odôvodnil to zlepšením prístupu ľudí i právnických osôb k právnej pomoci či zvýšením transparentnosti poskytovaných služieb.

"V súčasnosti môžu právne služby poskytovať len advokáti a osoby taxatívne vymenované v zákone. Predmetný návrh zákona zavádza novú viazanú živnosť, ktorou je právne poradenstvo. Preukazom spôsobilosti je vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v magisterskom študijnom programe v študijnom odbore," priblížil Kremský svoj návrh v dôvodovej správe.

Právni poradcovia by sa podľa návrhu nezdružovali v profesnej komore a výkon tejto živnosti by sa nereguloval. "Zároveň však právni poradcovia nebudú môcť vykonávať činnosti, ktoré podľa právneho poriadku môže vykonávať len advokát, advokátsky koncipient alebo iná právnická profesia," skonštatoval poslanec.

Podnikateľ oprávnený na poskytovanie právneho poradenstva by mohol podľa návrhu poskytovať právne rady, spisovať listiny o právnych úkonoch, spracúvať právne rozbory, robiť právne poradenstvo či konzultačnú činnosť v oblasti tvorby práva.

Novelou sa podľa Kremského zvýši transparentnosť poskytovaných služieb, keďže aj v súčasnosti mnohí podnikatelia poskytujú de facto právne služby, de iure ich však poskytujú ako konzultačné alebo iné služby. "Klient si tak jednoducho v príslušnom registri overí, či podnikateľ má v predmete podnikania uvedené právne poradenstvo ako viazanú živnosť," dodal.

Nová legislatíva by v prípade schválenia mohla byť účinná od 1. mája.