Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kresťania dnes slávia sviatok Narodenie Pána

Betlehem na Námestí svätého Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP Photo

Podľa tradície v katolíckej cirkvi, kňazi v tento sviatok slúžia tri omše - polnočnú (utiereň), rannú - pastiersku, a hlavnú slávnostnú omšu počas dňa.

Bratislava 25. decembra (TASR) - Slávnosť Narodenia Pána, ktorá je popri Veľkej noci a Turíciach najväčším cirkevným sviatkom, slávi dnes väčšina kresťanov na Slovensku i vo svete.

Kresťania si pripomínajú udalosti spred viac ako dvetisíc rokov v Betleheme (po hebrejsky Dom chleba), rodisku kráľa Dávida, v meste ležiacom asi osem kilometrov od Jeruzalema. Tam prišiel kvôli sčítaniu ľudu Jozef z Nazaretu so svojou snúbenicou Máriou a tu, v jaskyni za mestom, sa podľa tradície narodil Ježiš.

Veriaci sa v dnešný sviatok zúčastňujú na slávnostných bohoslužbách, tešia sa z radostnej spomienky na príchod Vykupiteľa na svet, modlia sa za porozumenie a pokoj vo svete.

Podľa tradície v katolíckej cirkvi, kňazi v tento sviatok slúžia tri omše - polnočnú (utiereň), rannú - pastiersku, a hlavnú slávnostnú omšu počas dňa. V mnohých katolíckych kostoloch sa dnes okrem slávnostných omší, konajú popoludní aj jasličkové pobožnosti pre deti.

Presný dátum narodenia Pána pred dvetisíc rokmi známy nie je. Slávenie 25. decembra ako narodenie Ježiša je doložené po prvý raz z roku 336 v Ríme. Kresťania dali novú náplň pohanskému sviatku narodenia Slnka - Natalis Solis invicti. Rímski kresťania tento sviatok Slnka začali sláviť ako vlastný sviatok narodenia Krista - ako Slnka na základe biblických citátov, kde je Kristus označovaný ako Slnko spravodlivosti - Solis iustitiae, Kristus - Svetlo sveta.

Po sviatku Narodenia Pána nasleduje 26. decembra spomienka na diakona a prvého mučeníka sv. Štefana.