Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Kresťania dnes spomínajú na diakona a prvého mučeníka svätého Štefana

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Do okruhu vianočných sviatkov patrí aj Sviatok Svätej rodiny - tento rok pripadá na nedeľu 30. decembra.

Bratislava 26. decembra (TASR) - Dnešný 2. sviatok vianočný je pre veriacich kresťanov dňom spomienky na diakona a prvého mučeníka svätého Štefana, ktorého pre vieru v Ježiša Krista ukameňovali.

Veriaci sa v tento deň modlia a ďakujú Bohu nielen za neho, ale pripomínajú si všetkých vyznávačov, ktorí pre vieru v Ježiša Krista obetovali život.

Sviatok sv. Štefana je aj dňom spoločenských kontaktov. V tento deň sa obvykle navštevujú príbuzní a známi, mnohí vinšujú nositeľom mena Štefan.

V katolíckej cirkvi po tomto sviatku nasledujú ďalšie. Vo štvrtok 27. decembra je v liturgickom kalendári sviatok sv. Jána apoštola a evanjelistu a 28. decembra je sviatok Svätých neviniatok, mučeníkov, ktorý pripomína tragickú udalosť, keď kráľ Herodes krátko po narodení Ježiša Krista vydal príkaz pozabíjať novorodencov - chlapcov.

Do okruhu vianočných sviatkov patrí aj Sviatok Svätej rodiny - tento rok pripadá na nedeľu 30. decembra, sviatok Panny Márie Bohorodičky, ktorý sa slávi 1. januára, ďalej Sviatok Zjavenia Pána - Traja králi - 6. januára a Sviatok Krstu Pána - 8. januára.





ch vs