Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Kretter: Odpad z Valentína by sa mal dôkladne a správne vytriediť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sladkosti bývajú balené v rôznych obaloch. Väčšinou sú to obaly z plastov, papiera alebo hliníkových fólií. Niektoré obaly sa skladajú z viacvrstvových materiálov.

Bratislava 15. februára (TASR) - Odpad, ktorý vznikol počas Valentína, by sa mal správne a dôkladne vytriediť. Netreba ho hneď vyhadzovať do zmesového odpadu, ktorý končí na skládke. Pri príležitosti uplynulého Dňa svätého Valentína to uviedla riaditeľka oddelenia pre komunikáciu z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-Pak Katarína Kretter.

Živé kvety, rôzne listy a prírodné ozdoby možno skompostovať v domácich kompostéroch alebo ich vyhodiť do kontajnerov na bioodpad. Kretter však upozorňuje, že pred vyhodením ich treba zbaviť stužiek, mašličiek a drôtikov.

Celofán, v ktorom sú kvety balené, nie je podľa Kretter vyrobený z plastu, ale celulózy. "Ľudia si však často mýlia celofán s plastovým obalom, preto ak sa ani vy neviete rozhodnúť, ktorý z materiálov to je, vyhoďte ho radšej do kontajnera na plasty a pracovníci na dotrieďovacích linkách ho následne správne vytriedia," poznamenala.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - František Iván


Sladkosti bývajú balené v rôznych obaloch. Väčšinou sú to obaly z plastov, papiera alebo hliníkových fólií. Niektoré obaly sa skladajú z viacvrstvových materiálov. Kretter poukazuje, že ak väčšinu obalu tvorí papier, vtedy treba obal vytriediť do kontajnera na nápojové kartóny. "Pri ostatných materiáloch podľa zložky, ktorá je v obale viac zastúpená," podotkla.

Kretter ďalej vysvetľuje, ako vytriediť obal z čokoládových dezertov a bonboniér. Papierovú krabicu treba vyhodiť do papiera, vaničku, v ktorej sú poukladané bonbóny, zase do plastu. Biela časť oddeľujúca bonbóny od vrchnej časti krabice a chrániaca ich je zvyčajne viacvrstvový materiál, ktorého väčšinu tvorí papier, preto ho Kretter odporúča dať do triedeného zberu nápojových kartónov.

Plastové obaly z potravín, darčekov a kozmetiky patria do žltého kontajnera alebo vreca určeného na plasty. "Aj tu platí, že obaly je potrebné zošliapnuť a zmenšiť ich objem. Nesmú obsahovať hrubé zvyšky tekutín, jedla či kozmetiky," upozorňuje Kretter.

Pokračuje, že obaly z parfumov patria do triedeného zberu skla. Treba však oddeliť vrchnáčik a vytriediť samostatne, väčšinou do plastu.

Zvyšky jedla ako šupky z ovocia či zeleniny, škrupiny z vajec či vrecká z čaju patria do bioodpadu alebo sa dajú kompostovať v domácich kompostéroch. Pokazené potraviny alebo zvyšky vareného jedla či potraviny živočíšneho pôvodu možno vytriediť do kuchynského odpadu. "Najlepšie je však nakupovať a variť tak, aby bolo zvyškov čo najmenej," skonštatovala Kretter.