Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Krištáľové krídlo za rok 2020 získalo 13 slovenských osobností

Na snímke laureáti ocenenia Krištáľové krídlo 2020 zľava Richard Lintner, ktorý prebral cenu v kategórii šport za Michala Martikána, Pavol Jakubec (hospodárstvo), Peter Machata a Jana Machatová (výtvarné umenie), Marián Andričík (publicistika a literatúra), Daniela Ostatníková (mimoriadna cena), Martin Herman (inovácie a startup), Pavol Čekan a Boris Klempa (veda a medicína), Ľubica Čekovská (hudba), Karol Horák (mimoriadna cena) a režisér Peter Bebjak (divadlo a audiovizuálne dielo) počas slávnostného galavečera Krištáľové krídlo za rok 2020 v priestoroch zámku Šimák v Pezinku 20. júna 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Herec, režisér, producent a scenárista Peter Bebjak získal ocenenie v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie za film Správa.

Bratislava 20. júna (TASR) – Trinásť slovenských osobností z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry získalo v nedeľu večer ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2020. O nových laureátoch v deviatich kategóriách a dvoch mimoriadnych ocenení v 24. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota Krištáľového krídla. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Prvou ocenenou v priestoroch historického Šimák Zámku Pezinok bola v kategórii filantropia Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko pre športovcov s intelektuálnym znevýhodnením, ktorá sa dlhodobo venuje dobrovoľníctvu a bojuje za práva znevýhodnených športovcov.



Pavol Jakubec si odniesol cenu v kategórii hospodárstvo. Jeho meno stojí za známymi potravinárskymi firmami pod strechou koncernu IDC Holding, ktorý sa vyprofiloval ako jedna z najväčších a najstabilnejších potravinárskych firiem na Slovensku s medzinárodným dosahom.

Herec, režisér, producent a scenárista Peter Bebjak získal ocenenie v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie za film Správa, ktorý v roku 2020 Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) nominovala na Oscara. Ocenenie v kategórii šport udelila porota Michalovi Martikánovi, prvému olympijskému víťazovi v novodobej histórii Slovenska. Vodnému slalomárovi sa podarilo získať medailu v individuálnej disciplíne na piatich olympiádach za sebou.

V kategórii výtvarné umenie si ocenenie prevzali Jana Machatová a Peter Machata, tvorcovia autorského šperku, ktorí si svoj profil budujú aj v medzinárodných galériách vo Viedni či Paríži.

Dvojica Boris Klempa a Pavol Čekan, ktorá významne prispela v boji proti pandémii COVID-19 na Slovensku vývojom série certifikovaných PCR testov na detekciu vírusu SARS-CoV-2, získala Krištáľové krídlo v kategórii medicína a veda. Ocenenie im patrí za aktívnu účasť na kontrole šírenia vírusu pomocou testovania a darovania testov pre spoločnosť a za významný podiel na odbornom informovaní verejnosti o problematike pandémie.
Na snímke biomedici, zľava Boris Klempa a Pavol Čekan si prebrali ocenenie v kategórii medicína a veda počas slávnostného galavečera Krištáľové krídlo za rok 2020 v priestoroch zámku Šimák v Pezinku 20. júna 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian

V kategórii inovácie a startupy patrí ocenenie Martinovi Hermanovi, zakladateľovi firmy Powerful Medical, ktorá sa zaoberá vývojom "deep-tech" technológii na diagnózu a liečbu kardiovaskulárnych ochorení.

Úspešná skladateľka Ľubica Čekovská si prevzala ocenenie v kategórii hudba za svetovú premiéru opery Impresario Dotcom. Komickú operu na Goldoniho námet uviedli v skrátenej adaptovanej podobe vlani v auguste v rámci festivalu Bregenzer Festtage.

V kategórii publicistika a literatúra získal Krištáľové krídlo literárny vedec a prekladateľ Marián Andričík za historicky prvý preklad jedného z najvýznamnejších diel svetovej literatúry Stratený "raj" od Johna Miltona, ktorý prvýkrát vyšiel v slovenčine.

Porotcovia tento rok udelili dve mimoriadne ceny. Jednu získala odborníčka v oblasti normálnej a patologickej fyziológie, prednostka Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a zakladateľka Akademického centra výskumu autizmu na Slovensku profesorka Daniela Ostatníková, ktorá sa dlhodobo venuje výskumu mozgu a jeho funkciám, vplyvu pohlavných hormónov na špecifické kognitívne schopnosti oboch pohlaví a v ostatných desiatich rokoch sa zaoberá výskumom etiológie autizmu. Laureátom druhej mimoriadnej ceny je dramatik, spisovateľ, literárny a divadelný vedec a vysokoškolský profesor Karol Horák, ktorý v súčasnosti ešte stále aktívne i organizačne pracuje na Prešovskej univerzite. Patrí medzi významných tvorcov pôvodnej slovenskej drámy, je autorom vyše dvadsiatky pôvodných auditívnych diel. Podľa textov svojich diel vypracoval viacero scenárov televíznych filmov.