Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Kritici návrhu zlúčiť podporné umelecké fondy odovzdali pripomienku

Na archívnej snímke bývalý vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz. Foto: TASR - Jakub Kotian

erím, že zodpovední vyhovejú našej občianskej iniciatíve, lebo ak nie, tak ich skúsime presvedčiť na rozporovom konaní, bývalý vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Bratislava 3. januára (TASR) - Autori hromadnej pripomienky k avizovaným legislatívnym zámerom reorganizácie verejnoprávnych umeleckých fondov odovzdali listinu s podpornými podpismi na Úrade vlády SR. Na sociálnej sieti o tom informuje jeden z iniciátorov podnetu, bývalý vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Návrh legislatívnych úprav, ktorými sa má zaoberať v tomto roku vláda, pracuje so spojením Fondu na podporu umenia a Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Viac ako 2500 signatárov pripomienky k návrhu v tom vidí de facto zánik fondu pre menšinovú kultúru. "Verím, že zodpovední vyhovejú našej občianskej iniciatíve, lebo ak nie, tak ich skúsime presvedčiť na rozporovom konaní," uviedol v tejto súvislosti Ravasz.

Okrem neho sú iniciátormi hromadnej pripomienky aj bývalý vládny splnomocnenec pre národnostné menšiny László Bukovszky a niekdajší štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Konrád Rigó. Výzvu k diskusii o návrhu, v ktorej budú mať miesto zástupcovia oboch fondov, adresoval autorom návrhu aj riaditeľ Fondu na podporu umenia Róbert Špoták.

Samotný rezort zdôraznil, že zlúčenie je len jednou z možností zefektívnenia práce verejnoprávnych fondov, ktoré prispeje k zníženiu byrokracie i rozšírenia okruhu oprávnených žiadateľov o dotačnú podporu. "Definitívne riešenie však vzíde až z verejnej odbornej diskusie so zástupcami dotknutých skupín. Určite s nimi budeme komunikovať," zvýraznila ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).