Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Krízová linka pomoci v ukrajinskom jazyku ponúka psychologickú pomoc

Utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine sa navzájom utešujú po ich príchode na moldavsko-ukrajinský hraničný priechod Palanca na hraniciach s Moldavskom 7. marca 2022. Foto: TASR/AP

Podľa zriaďovateľov linky je psychosociálna podpora v súčasnosti jednou z kľúčových foriem pomoci pre ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

Bratislava 7. marca (TASR) – Krízovú linku pomoci v ukrajinskom jazyku spustili v pondelok občianske združenie IPčko, nezisková organizácia Človek v ohrození a Orange. Pre volajúcich sú k dispozícii prví psychológovia. Linku chcú postupne rozširovať aj o ďalšie formy pomoci. TASR o tom za operátora Orange informovala Zuzana Lampartová.

Krízová linka na čísle 0800 500 888 je bezplatná, anonymná a funguje každý deň od 8.00 do 20.00 h. K dispozícii na nej bude v prvých dňoch osem psychológov hovoriacich ukrajinským jazykom, o pár dní by ich malo byť 13. "Dnes je dostupná pomoc aj cez email ukrajina@ipcko.sk," povedal psychológ a riaditeľ IPčka Marek Madro.

Podľa zriaďovateľov linky je psychosociálna podpora v súčasnosti jednou z kľúčových foriem pomoci pre ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine, a to priamo na ukrajinsko-slovenskej hranici, ale aj mimo nej. Psychologickú pomoc ponúkajú aj priamo na hraničných prechodoch. "Naše aktivity budeme v nasledujúcich dňoch rozširovať aj do ďalších lokalít, v ktorých budú potrebné, aby sa dostali k čo najviac ľuďom," dodala riaditeľka Človeka v ohrození Andrea Najvirtová.

Všetky informácie o linke sa v ukrajinčine možno dozvedieť na www.krizovalinkapomoci.sk.