Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Krízový štáb schválil návrh akčného plánu integrácie Ukrajincov

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas 71. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 13. septembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Akčný plán bude podľa Mikulca obsahovať množstvo tém.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Problematikou ubytovania, školstva či sociálnej pomoci pre Ukrajincov, ktorí utiekli pred vojnou na Slovensko, sa bude zaoberať akčný plán ich integrácie. Jeho návrh na utorkovom rokovaní schválil Ústredný krízový štáb (ÚKŠ). Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) s tým, že návrh v tejto podobe predstavia vláde.

"Konsenzuálne sa zhodli všetky rezorty a všetci zástupcovia aj Združenia miest a obcí Slovenska a ďalších organizácií," ozrejmil Mikulec. Akčný plán bude podľa jeho slov obsahovať množstvo tém. Napríklad v oblasti školstva rieši, či bude alebo nebude povinná školská dochádzka. "Zatiaľ nie, pretože to u nás nie je legislatívne možné," priblížil.

ÚKŠ zároveň schválil návrh pre vládu SR na predĺženie obdobia vyplácania príspevku za ubytovanie odídencov. Pre ubytovateľov a ubytovanych nesie do konca roka zodpovednosť za kontrolu a vyplácanie príspevkov obec. "Otázky ubytovania bude štát riešiť aj naďalej využívaním štátnych ubytovacích zariadení, ktoré môžu byť využívané na tento účel," dodalo ministerstvo vnútra.

Riaditeľ migračného úradu Ján Orlovský neočakáva, že bude počet utečencov klesať. "Naopak si myslíme, že s nadchádzajúcou zimou sa môže situácia skomplikovať. Preto sme sa primárne venovali veciam ubytovania, školskej dochádzky, zdravotnej starostlivosti a vôbec sociálneho zabezpečenia," vysvetlil. Predmetom diskusie boli podľa Mikulca aj ďalšie témy, na ktorých sa bude pracovať v rámci riadiaceho výboru pre migráciu a azyl.