Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Krúpa avizuje zvolanie brannobezpečnostného výboru pre únos Vietnamca

Na snímke poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa. Foto: TASR - Jakub Kotian

Generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku vyzval, aby odvolal tvrdenie o tom, že sa nepotvrdilo, či unesený vietnamský občan vôbec bol na území SR a na palube lietadla.

Bratislava 31. januára (TASR) – Brannobezpečnostný výbor Národnej rady (NR) SR by sa mohol zaoberať kauzou únosu Vietnamca. Jeho zvolanie avizoval na utorkovej tlačovej konferencii predseda výboru Juraj Krúpa (SaS). Rozhodnutie nemeckého súdu podľa neho dokazuje, že sa únos v lete 2017 uskutočnil aj cez územie SR.

"Stanovisko súdu Nemeckej spolkovej republiky v Berlíne jasne konštatuje a dokazuje, že unesený pán Trinh bol súčasťou delegácie, ktorá sa stretla aj s exministrom Kaliňákom. Mal falošný pas, na základe ktorého bol prepašovaný na palubu lietadla, vládneho špeciálu, ktorý potom opustil SR cez Poľsko pod falošnou vlajkou, teda pod tvrdením, že v lietadle sedí minister Kaliňák," zdôraznil Krúpa.

Tvrdí, že sa bratislavská krajská prokuratúra prípadu dostatočne nevenuje. "Nie je možné, aby SR nebola schopná za šesť alebo sedem rokov nájsť alebo mať aspoň jedného podozrivého," podotkol. Generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku vyzval, aby odvolal tvrdenie o tom, že sa nepotvrdilo, či unesený vietnamský občan vôbec bol na území SR a na palube lietadla.

Bratislavská krajská prokuratúra v utorok doobeda informovala, že vyšetrovanie v kauze únosu Vietnamca pokračuje. Zatiaľ bolo okrem iného vypočutých 62 osôb, plánované sú výsluchy ďalších svedkov, boli vypracované žiadosti o právnu pomoc do viacerých štátov.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

V roku 2018 právoplatne odsúdili v Nemecku za účasť na únose Vietnamca Longa N. H. na takmer štyri roky väzenia. V pondelok (30. 1.) zatiaľ neprávoplatne odsúdili aj druhého obžalovaného na päť rokov odňatia slobody. Berlínsky súd uznal vietnamského občana L. Anh Tua za vinného zo špionážnej činnosti a spoluúčasti na trestnom čine obmedzovania osobnej slobody.