Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Krúpa očakáva medzinárodné vyšetrenie prípadu zadržania R. Prataseviča

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predseda brannobezpečnostného výboru Národnej rady SR označil postup Bieloruska za neakceptovateľný a neospravedlniteľný.

Bratislava 24. mája (TASR) - Predseda brannobezpečnostného výboru Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (OĽANO) očakáva dôsledné medzinárodné vyšetrovanie incidentu, pri ktorom bolo lietadlo spoločnosti Ryanair letiace z Atén do Vilniusu nútené pristáť v Minsku. Ako v pondelok uviedol, pri tomto čine mohli byť ohrozené životy cestujúcich.

Bieloruské úrady v nedeľu (23. 5.) pre údajnú bezpečnostnú hrozbu za použitia vojenskej stíhačky prinútili na letisku v Minsku núdzovo pristáť civilné lietadlo, aby následne zadržali novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, ktorý bol na palube. Krúpa označil postup Bieloruska za neakceptovateľný a neospravedlniteľný.

"Medzinárodné spoločenstvo musí taktiež vyslať jasný signál, že dôrazne odsudzujeme prenasledovanie bieloruskej opozície a občianskych aktivistov a opovrhujeme takýmito prízemnými totalitnými praktikami," uviedol.

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO) považuje tento krok za akt štátneho terorizmu voči konkrétnemu človeku, ale aj voči medzinárodnému právu, ktoré je garantom bezpečnosti osobnej leteckej dopravy. "Je neprijateľné, aby ľudia, ktorí sa snažia zmeniť svoju krajinu k lepšiemu, sa cítili v ohrození aj v čase, keď sú v zahraničí alebo využívajú leteckú dopravu. Riaditeľ spoločnosti Ryanair, Michael O'Leary, označil odklonenie ich lietadla a zadržanie disidenta za štátom podporované pirátstvo, s čím sa nedá nesúhlasiť," uviedol.

Podľa slov Čekovského sloboda médií nie je samozrejmosťou a Bielorusko je diktatúra, ktorá novinárov prenasleduje aj za cenu násilia. "Ak sa má niekedy zmeniť spoločenská a politická situácia v krajine, nezaobíde sa to bez slobodných médií, ktoré budú občanom ponúkať všetky dôležité a neskreslené informácie. Bez slobodných médií ostane Bielorusko diktatúrou ešte veľmi dlho,“ uzavrel.