Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Krúpa: Vnímam, že Kovařík rezignáciou nechce ohroziť vyšetrovania káuz

Peter Kovařík počas tlačovej konferencie v Bratislave 31. augusta 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Policajný prezident Kovařík o odchode z funkcie aj z Policajného zboru informoval v utorok.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Odchod Petra Kovaříka z funkcie policajného prezidenta vníma predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) ako rozhodnutie smerujúce k tomu, aby neboli ohrozené ďalšie vyšetrovania veľkých káuz. Krúpa si myslí, že Kovařík odolával tlakom na tieto vyšetrovania, ktoré sa týkajú bývalých vysokopostavených osôb štátu. Dodal, že šéf polície urobil počas svojho pôsobenia viac ako jeho predchodcovia spolu.

Krúpa ocenil Kovaříka za začatú reformu Policajného zboru, ktorá už podľa neho bola nutná a mala by priniesť aj postupnú očistu polície. "Táto očista so sebou prináša aj rôzne spravodajské hry, ktoré majú za cieľ spochybniť a delegimitizovať celý proces boja proti korupcii. Vnímam jeho rozhodnutie odstúpiť s cieľom, aby neboli ohrozené ďalšie vyšetrovania týchto veľkých káuz," doplnil.

Policajný prezident Kovařík o odchode z funkcie aj z Policajného zboru informoval v utorok. Na ministerstvo vnútra už doručil žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru. Odísť chce k 15. septembru, po návšteve pápeža Františka na Slovensku. Odchádza do civilu.

Kovařík tvrdí, že si nevie predstaviť zotrvať vo funkcii policajného šéfa ako obvinený. Krajská prokuratúra v Bratislave ho obvinila 26. augusta zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Kovařík obvinenie odmieta a podal voči nemu sťažnosť.