Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Súd odobril obnovu konania v prípade prepadnutia majetku Bašternáka

Na snímke Ladislav Bašternák. Foto: TASR - Martin Baumann

Bašternák bol v marci 2019 odsúdený na päťročný trest väzenia v kauze neodvedenia dane a poistného. Zároveň bolo pôvodne rozhodnuté aj o treste prepadnutia majetku v prospech štátu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. apríla (TASR) - Krajský súd (KS) v Bratislave odobril návrh podnikateľa Ladislava Bašternáka na obnovu konania v časti výroku o treste prepadnutia majetku. Potvrdil tak vlaňajšie rozhodnutie Mestského súdu Bratislava I. Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré TASR poskytla Marianna Stariatová, poverená zastupovaním hovorcu Krajského súdu v Bratislave.

"Krajský súd v Bratislave na neverejnom zasadnutí konanom 10. apríla rozhodol tak, že sťažnosť prokurátora voči rozhodnutiu Mestského súdu Bratislava I zamietol," priblížila Stariatová s tým, že odôvodnenie rozhodnutia bude vypracované v zákonnej lehote a zaslané prvostupňovému súdu.

Bašternák bol v marci 2019 odsúdený na päťročný trest väzenia v kauze neodvedenia dane a poistného. Zároveň bolo pôvodne rozhodnuté aj o treste prepadnutia majetku v prospech štátu. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 vo výške takmer dva milióny eur. Svoju vinu pred súdom priznal a skutok oľutoval. V januári 2022 ho podmienečne prepustili na slobodu.

Vo svojom návrhu na obnovu konania Bašternák poukázal na nález Ústavného súdu SR o protiústavnosti povinného ukladania trestu prepadnutia majetku pri vybraných trestných činoch.

Okrem toho bol odsúdený aj v daňovej kauze súvisiacej s bratislavským bytovým komplexom Five Star Residence. Bratislavský krajský súd však v tomto prípade vo februári 2022 upustil od uloženia súhrnného trestu. Podnikateľ si mal neoprávnene znížiť svoju daňovú povinnosť o 200.000 eur. Čelí takisto obžalobe podanej v súvislosti s bytovým komplexom Bonaparte.