Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Iniciatíva #Kto pomôže Slovensku sa zameriava na psychiku zdravotníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Iniciatíva slovenských odborníkov na duševné zdravie, súkromného sektora a občianskych aktivistov vytvára integrovaný systém pomoci, ktorý reaguje na dlhodobé vyčerpanie zdravotníkov.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Zdravotníci budú môcť využiť krízové linky pomoci, ktoré pre nich posilňujú svoje kapacity. Iniciatíva #Kto pomôže Slovensku spolu s viacerými odborníkmi, Ligou za duševné zdravie, IPčkom, Národnou linkou na podporu duševného zdravia a platformou združujúcou psychológov Ksebe.sk predstavujú program duševnej podpory pre zdravotníkov, ktorý prepája rôzne dostupné formy pomoci. Informovala o tom iniciatíva, ktorá sa zameriava na duševné zdravie zdravotníkov.

Zdravotníci sa môžu na krízové linky kedykoľvek anonymne a bezplatne obrátiť, či už telefonicky, mailom, videom alebo chatom. Ide o linku pomoci Nezábudka, Krízovú linku pomoci z dielne IPčka a Národnú linku na podporu duševného zdravia zriadenú Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR, ktorá od leta ponúka psychologické poradenstvo aj pre profesionálov z radov zdravotníkov. Platforma Ksebe.sk ponúka jednorazové alebo pravidelné online konzultácie, priblížila iniciatíva.

"V rámci našej iniciatívy sa od prvej vlny pandémie zameriavame na priamu pomoc zdravotníkom. V posledných mesiacoch si však čoraz viac uvedomujeme, že nestačí pomáhať len materiálne. Rovnako dôležité je posilňovať aj duševné zdravie našich zdravotníkov, ktorí pracujú pod extrémnym náporom," vysvetlila za iniciatívu Lucia Šicková.

Iniciatíva slovenských odborníkov na duševné zdravie, súkromného sektora a občianskych aktivistov vytvára integrovaný systém pomoci, ktorý reaguje na dlhodobé vyčerpanie zdravotníkov. Zároveň pripomína dôležitosť podpory duševného zdravia, ktoré práve zdravotníci často presúvajú na vedľajšiu koľaj. "Keď chceme, aby zdravotníci aj naďalej vládali zachraňovať životy pacientov ohrozených pandémiou, musíme sa postarať aj o nich samotných," poznamenala hlavná odborníčka MZ pre odbor psychológia Katarína Jandová.

Prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti a hlavná odborníčka MZ pre psychiatriu Ľubomíra Izáková poukazuje, že problémy s duševným zdravím sa môžu prejavovať aj telesnými príznakmi. "Nielen zvýšenou únavou, poruchami spánku, ale aj napríklad zvýšenou chorobnosťou, u iných ľudí napríklad zvýšenou impulzívnosťou či výbušnosťou," približuje Izáková. Apeluje preto na ľudí, aby nečakali, kým sa u nich či ich blízkych objavia prejavy smútku, skleslosti alebo depresie. "Za jeden rozhovor a to, že to skúsime, predsa nič nedáme a môže nám priniesť úľavu," podotkla Izáková.