Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kubina:Štát sa ospravedlnil J. Haščákovi za nezákonné stíhanie a väzbu

Na archívnej snímke Jaroslav Haščák. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ospravedlnenie štátu prijímam, reagoval Haščák.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Štát sa ospravedlnil finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi za nezákonné vedenie trestného stíhania a väzbu. Informoval o tom Haščákov právny zástupca Peter Kubina.

"Ospravedlnenie štátu prijímam. Bol by som rád, ak by sa z môjho prípadu štátne orgány poučili a v budúcnosti sa vyvarovali stíhaniu kohokoľvek bez toho, aby na to existoval reálny zákonný dôvod," reagoval Haščák. Poukázal na to, že trestné stíhanie a väzba sú najzávažnejšími zásahmi štátu do života človeka, ktorých dôsledky sú do veľkej miery nenapraviteľné.

Ministerstvo spravodlivosti podľa Kubinu dospelo k záveru, že obvinenie, zadržanie a vzatie do väzby Haščáka bolo nezákonné a bolo tak nezákonným zásahom do jeho základných ľudských práv. Ako ďalej priblížil, ospravedlnenie za SR poskytol Haščákovi rezort spravodlivosti ešte pod vedením ministerky Márie Kolíkovej (SaS) a podpísal ho 8. septembra štátny tajomník Ondrej Dostál.

Haščák ešte v januári avizoval, že bude za nezákonné obvinenie a následné väzobné stíhanie žiadať od štátu ospravedlnenie alebo náhradu škody. Generálna prokuratúra SR mu zrušila koncom augusta 2021 obvinenie v súvislosti s kauzou Gorila.