Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KUKAN: EÚ postoje V4 k migrácii nevíta, ale začína o nich premýšľať

Na archívnej snímke Eduard Kukan. Foto: TASR/AP

Problémom podľa Eduarda Kukana ostáva, že aj keď boli počty utečencov v minulom roku nižšie, samotné riešenie migračnej otázky je v nedohľadne.

Bratislava 4. januára (Teraz.sk/TASR) - Európska únia síce postoje krajín Visegrádskej štvorky k migrácii nevíta, ale začína o nich aspoň premýšľať. V rozhovore pre TASR to uviedol diplomat a politik, bývalý minister zahraničných vecí a europoslanec z rokov 2009-2019 Eduard Kukan.

„Pokúšali sme sa normálne vysvetliť, že ak prijmeme nejakých migrantov, tak väčšina z nich zakrátko aj tak utečie do ďalších krajín. Ale veľmi nás nepočúvali. Stanoviská V4 dodnes nie sú veľmi vítané, ale už nás aspoň počúvajú. A to je druhá stránka nášho postoja, v ktorej by som videl isté pozitívum – už aspoň premýšľajú, čo hovoríme,“ povedal pre TASR Eduard Kukan.

Problémom podľa neho ostáva, že samotné riešenie migračnej otázky je v nedohľadne, aj keď boli počty utečencov v minulom roku nižšie.

„Migrácia je problém celej EÚ, teda aj náš, keďže do Únie patríme. Nemôžeme neuznať, že Gréci, Španieli, Taliani alebo Nemci nesú takmer všetku zodpovednosť na svojich chrbtoch,“ dodal Kukan. Podľa neho názoru bude treba nájsť riešenie, ktoré bude kompromisom. A aj V4 bude musieť pre tento kompromis niečo urobiť a aspoň čiastočne zmeniť svoju neoblomnú a tvrdú pozíciu. „A priori odmietanie všetkého dlhodobo neobstojí,“ povedal Kukan.