Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kukan: EÚ sa musí na globálnej scéne činiť, aby obstála v konkurencii

Eduard Kukan, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V otázke vzťahov so Spojenými štátmi europoslanec pripúšťa, že s Donaldom Trumpom v Bielom dome nie sú pre EÚ takým bezpečnostným spojencom, ako boli v minulosti.

Štrasburg/Bratislava 29.júla (TASR) - EÚ s jej reálnymi ambíciami byť svetovou veľmocou sa dostala do veľmi ťažkej situácie, pretože na globálnej scéne sú jej konkurenti veľmi silní. Musíme sa naozaj činiť, aby sme v tejto konkurencii obstáli, a tie problémy, ktoré máme a ktoré riešime zdĺhavo, ťarbavo, by sme naozaj už mali vyriešiť a posunúť ich dopredu. Pre TASR to počas júlovej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu uviedol europoslanec Eduard Kukan z Európskej ľudovej strany.



"Brexit bol rozhodnutím občanov Spojeného kráľovstva. Som presvedčený, že ho už oľutovali a ešte aj oľutujú v budúcnosti. Ale v poriadku, Lisabonská zmluva pamätá na takú možnosť. Oslabí EÚ, ale je potrebné rešpektovať ich vôľu. Je to zlé pre všetkých, no myslím si, že EÚ sa stavia k tej dohode o rozchode veľmi seriózne a faktom je, že o rok či aj skôr už Spojené kráľovstvo opustí EÚ - či bude dohoda alebo nebude," konštatoval Kukan.

Domnieva sa, že by sa mala nájsť taká forma spolupráce, ktorá by bola rozumná a čo najmenej by uškodila. "Že uškodí, to je jasné. Nemyslím si, že tie obavy, ktoré sa vyslovovali, že to povzbudí ďalšie štáty (grexit, czexit), sa ukazujú ako reálne, i keď kritiky je mnoho," dodal.

V otázke vzťahov so Spojenými štátmi europoslanec pripúšťa, že s Donaldom Trumpom v Bielom dome nie sú pre EÚ takým bezpečnostným spojencom, ako boli v minulosti. "To je zlé, ale na druhej strane vidím aj pozitívum v tom, že EÚ sa bude musieť serióznejšie zaoberať otázkami svojej vlastnej obrany. Nie vytvorením európskej armády, to je príliš veľký sen a utópia, ale posilnením spolupráce pri výrobe zbraní, pri zjednocovaní zbraňových systémov," spresnil.

Myslí si, že obchodnú vojnu so Spojenými štátmi nie je nutné dramatizovať. "Máme ju a budeme ju mať aj v budúcnosti. Ak budú Američania takto postupovať, pretože my im stále hovoríme, že vy ste naši najväčší spojenci, chceme s Vami spolupracovať. Ale niekedy nemôžete ustupovať donekonečna. Amerika, ktorá vždy bojovala proti obmedzeniam v obchode, tu naraz zavádza clá. Tu si musíme dupnúť a musíme sa postaviť, aj keď to bude obchodná vojna. Hlavne, aby neboli vojny v oblasti bezpečnosti - a tam to nehrozí. Takže z tohto si nerobme až také veľké problémy," zdôraznil europoslanec.

Ako ďalší veľký problém označil migráciu. Víta závery júnového summitu, na ktorom sa lídri EÚ zhodli, že jednotlivé členské štáty umožnia na dobrovoľnej báze zriaďovať na svojom území centrá pre prijímanie migrantov.

"Viete, ak pôjde do tuhého, že by sa mal ten najlepší projekt Európy v novodobej histórii - ako EÚ - nejako zrútiť, každý dostane rozum a podľa mňa sa podľa toho aj zachová. Pred pár rokmi som považoval za najťažší problém Islamský štát. Keď tam rezali hlavy, pálili ľudí - dodnes sme ho neporazili. Takže ja som opatrný optimista aj pokiaľ ide o budúcnosť EÚ. Naozaj tu nie je nič lepšieho. A hlboké problémy a krízy, to sú príležitosti, pri ktorých môžete ukázať silu, životaschopnosť tej organizácie, a takto to treba ponímať," dodal Eduard Kukan.