Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

E. Kukan: Slovenskí europoslanci chcú mať väčší vplyv vo výboroch EP

Eduard Kukan Foto: TASR

Istou nádejou pre Slovensko je ešte jeden neobsadený podpredsednícky post vo Výbore pre práva žien a rodovú rovnosť.

Bratislava/Štrasburg 16. júla (TASR) – Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu - prinajmenšom šiesti z nich, ktorí sú zastúpení v skupine Európskej ľudovej strany (EĽS) - nie sú spokojní s tým, že nezískali významnejší vplyv vo výboroch či podvýboroch europarlamentu. O zmenu tohto stavu sa môžu pokúsiť v januári 2017, uviedol pre TASR poslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS).

Kukan pripomenul, že zaradenie poslancov do parlamentných výborov, podvýborov a delegácií sa uskutočňuje na základe "tvrdej matematiky". Váha každej národnej delegácie v jednej z politických frakcií Európskeho parlamentu sa vypočítava na základe tzv. D'Hondtovho pravidla, čiže na základe počtu zvolených poslancov.

"To znamená, že 34 Nemcov alebo sedem Čechov má väčšiu váhu ako šesť Slovákov," opísal Kukan "matematiku" pri obsadzovaní funkcií predsedov a podpredsedov výborov europarlamentu. Ním uvedené čísla sú platné pre skupinu EĽS.

Z 13 slovenských europoslancov sa funkcia podpredsedu výboru (Výbor pre petície) ušla iba šesťčlennej národnej delegácii v skupine ľudovcov - konkrétne Pálovi Csákymu (SMK).

Štyria poslanci za skupinu socialistov a demokratov (S&D), dvaja z frakcie konzervatívcov (ECR) či jeden u liberálov (ALDE) šance na zvolenie do týchto funkcií nemali.

Istou nádejou pre Slovensko je ešte jeden neobsadený podpredsednícky post vo Výbore pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM), kde je v hre meno poslankyne Jany Žitňanskej (NOVA). O obsadení tejto funkcie sa má rozhodnúť v najbližších dňoch.

Kukan uviedol, že slovenskí poslanci z frakcie EĽS si mohli vyberať z ponuky až pri čísle 22 a bol to práve on, kto si mohol vybrať z dostupnej ponuky funkcií.



"Ja som chcel byť predsedom Delegácie EP pre Srbsko, lebo som pracoval na Balkáne, a tak som to aj dostal," povedal poslanec, ktorý sa opätovne stal členom Výboru pre zahraničnú politiku (AFET).

Kukan priznal, že pri rozdeľovaní funkcií v pracovných výboroch ide o zložité rokovania, kde si "veľkí hráči" chcú presadiť svoje záujmy.

"Myslím si, že to nebolo najférovejšie voči nám, lebo nás je šesť spomedzi 221 europoslancov z EĽS a v minulom volebnom období nás bolo tiež šesť, ale pri počte 264 poslancov - takže teraz je váha našej slovenskej delegácie vyššia a dostali sme rovnaký post," skonštatoval Kukan, ktorý vo volebnom období 2009-14 bol predsedom Delegácie EP pre krajiny západného Balkánu.

Poslanec dodal, že on a jeho slovenskí kolegovia zo skupiny ľudovcov budú o tejto záležitosti ešte hovoriť s vedením svojej politickej frakcie. Zmeny sú však pravdepodobne možné až v polovici súčasného volebného obdobia, čiže v januári 2017, keď dochádza k zmenám v mnohých funkciách v Európskom parlamente, čo Slováci budú chcieť využiť a získať lepšie pozície.